For mange der skifter fra Win til Mac, er Microsofts Office-pakke nok det første stykke software man anskaffer sig. Sikkert ud fra en formodning om, at man ikke kan klare sig uden, samt at det er velkendt. Nu er en af pointerne ved at skifte platform vel netop, at man starter på en frisk, måske fordi man ikke har været helt tilfreds, med hvad man fik tidligere - men i hvert fald fordi man er parat til at prøve noget nyt. Den tanke bør også være i baghovedet, når man snakker software - ellers givet et platformskift jo ikke så meget mening. Det er således en glimrende anledning til at stoppe op, og se de gamle vaner efter i sømmene; skal man holde sig til den velkendte, eller skal man prøve noget nyt?

Tre af de mest oplagte er valgt ud

Det har vi sat os for at finde ud af i denne sammenligning af alternativer, når det gælder tekstbehandling til Mac. Der findes nemlig rigtigt mange programmer at vælge mellem - mange flere end vi kan gennemgå her. Vi har valgt to af de mest oplagte: Apples Pages og OpenOffice’s Writer. De bliver sammenlignet med Word for at at finde ud af, om der er reelle alternativer til Word, eller om man i lige netop dette tilfælde, bør holde sig til det man kender.

Formålet er ikke at kåre det bedste program, de er trods alt for forskellige til egentligt at kunne sammenlignes så stringent, men at finde ud af hvilket program, der er det bedste alt efter hvilke behov man har. Vi holder økonomi op mod funktionalitet og brugervenlighed. Hvor meget mere får man for pengene, ved at gå efter et af de betalte programmer, sammenliget med det der er gratis?

Nu er de få sider, som denne artikel fylder, langt fra nok meget til en grundig sammenligning, men heldigvis har jeg skrevet hundredevis af sider i hvert af de tre programmer, for at komme til bunds i dem. Jeg har nemlig stået i præcis den situation, som denne artikel lægger op til, godt nok for år tilbage: Efter et skifte fra Windows til Mac, var jeg i tvivl om, hvilket tekstbehandlingsprogram, jeg skulle vælge. Den enkle løsning på det problem er, at kaste sig ud i det og prøve mulighederne af, og det kan jo så passende komme læserne til gode også.

Grundlæggende kan programmerne det samme

Grundlæggende kan de tre valgte programmerne benyttes til det samme; at skrive og formatere dokumenter i, og umiddelbart er de opbygget på den samme måde. Dokumenter åbnes i et vindue, hvor der øverst er en eller flere menulinier eller værktøjslinier og neden under det er selve dokumentet. Alligevel er der store forskelle, som gør, at det ikke kan være ligemeget, hvilket program man vælger.

Artiklen tager udgangspunkt i en helt almindelig brug af et skriveprogram på privatcomputeren. Der lægges vægt på, at der kan leveres et færdigt resultat, der kan printes og bruges uden videre. Programmet skal altså kunne levere et stykke arbejde, der ikke kræver layout etc. i en anden program.

Det er vigtigt hvordan programmet virker ud af boksen. Man kan givetvis ændre mange ting via personlige tilpasninger, installering af ting hentet på nettet etc, men det er en helt anden historie, som vi ikke vil komme nærmere ind på her. Tingene skal virke med det samme, og uden for meget bøvl. Det er trods alt Mac vi snakker om.

Microsoft Word for Mac

word-screenshot_650

Vi starter med Word - kongen over tekstbehandling. Det er et af de allermest kendte og benyttede computerprogrammer. Hvad de færreste dog nok ved er, at Word kom i en udgave til Mac fem år før det kom til Windows. Man træder dog ingen over tæerne ved at hævde, at det var som en del af Microsofts Office-pakke til Windows, at Word for alvor blev det førende tekstbehandlingsprogram. I dag er Word dog i manges øjne faktisk et bedre program på Mac end det er på Windows, så selv hvis man beholder Word, når man skifter platform, vil man kunne tale om, at man er gået et skridt op.

Alle kender Word - Word er referencen

Alle danskere er vokset op med Word. Hvis ikke der hjemme så i hvert fald i skolen eller på arbejdspladsen, hvor Word har siddet tungt på markedet i mange år. Word er referencen inden for tekstbehandling i en grad, så man måler andre programmer på, om de er Word-kompatible. Dette er Words absolut største fordel: Du kan stort set tage en hvilken som helst dansker og sætte han foran en computer med Word, og vedkommende er med det samme i gang med at arbejde. Dette skal man selvfølgelig have med i sine overvejelser. At holde sig til det velkendte sparer en del indlæringstid, man ellers skulle have brugt på et anden program.

Funktioner, så det halve kunne være nok

Word byder på en myriade at avancerede funktioner. Faktisk i en grad, så det ofte kan føles som for meget af det gode. Heldigvis er brugerinterfacet blevet meget bedre, end det var for år tilbage, hvor knapper, ikoner og muligheder stod i kø i en grad, så det forstyrrede koncentrationen om det vigtige, nemlig skriveriet. Som standard er der nemlig nu kun en enkelt værktøjslinie, med de mest overordnede ting som kopier, fortryd etc. Resten er gemt væk i det Microsoft kalder bånd, men som i virkeligheden bare er en avanceret menu. Her er funktioner sorteret efter hvad de skal bruges til, som Tabeller, Layout etc. Ganske smart, selvom det selvfølgelig krævet et par ekstra klik at finde frem til den ønskede funktion.

Mange gode skabeloner

Der er en rigtig god portion skabeloner i Word, så man ikke behøver at starte fra bunden hver gang, man skal lave noget. Dette er absolut et must i dag, hvor tekstbehandling oftest ligger meget langt fra skrivning af breve og andre rene tekstting, som primært var formålet i “gamle dage”. Dokumenter indeholder oftest en god kombination af tekst, billeder, diagrammer mv. og derfor er både færdige skabeloner og gode muligheder for at layoute absolut vigtige. Begge dele klarer Word til topkarakter, og begge er de en af programmets absolut stærkeste sider.

Det er ikke alle menuer og knapper der sidder lige hvor man kunne forvente det i Word, men den seneste udgave af Word er klart den mest brugervenlige udgave jeg har prøvet. Layoutet er enkelt og de mest brugte funktioner er i toppen. Word bærer tydeligt præg af ikke bare at være en portering af Windows-udgaven, men udviklet specielt til Mac. Mac-følelsen er nemlig intakt hele vejen igennem, det er et rigtigt lækkert produkt, ingen tvivl om det.

Fordele:
- Skabeloner
- Layout-håndtering
- Velkendt brugergrænseflade

Ulemper:
- Prisen
- Der er rigtigt mange funktioner man kun sjældent, om nogensinde, får brug for - og de er med at til at gøre programmet mere komplekst end nødvendigt

OpenOffice.org Writer - Gratis

writer-screenshot_650

OpenOffice er open source-miljøets forsøg på at lave et alternativ til Microsofts Officepakke. Selvom der selvfølgelig er mange forskelle på de to programmer, kan man med lidt god vilje godt kalde Open Office en kopi af MS Office.

Uden at skulle gå nærmere ind i fordele og ulemper ved denne måde at udvikle programmer på, er OpenOffice tydeligvis et mulehår, eller skulle man snarere skrive en træskolængde, bagefter Microsoft. Problemet er nemlig, at det er en 10 år gammel udgave af Word, det minder om og ikke den nyeste udgave. Writer føles simpelthen gammeldags hele vejen igennem. Om det er et udslag af, at det udvikles som Open Source, og der derfor ikke bliver kastet så mange penge efter udviklingen, skal jeg lade være usagt, men påfaldende er det i hvert fald.

Som rutineret Word-bruger vil man dog føle sig hjemme i Writer, og det er programmets helt store fordel. For ingen penge, kan man få et udemærket alternativ MS Office, der stort set kan det samme.

Kan det man forventer

Helt grundlæggende kan Writer det man forventer af et tekstbehandlingsprogram. Lige som de andre, er der en værktøjslinien i toppen, men til forskel fra Word, er den hos Writer i den gamle stil, med et uoverskueligt antal ikoner. Det gør det svært at finde de ønskede funktioner, og at der ikke er nogen hjælpetekst til ikonet, hjælper ikke på det. Der kommer godt nok en hjælpetekst, når man holder musen over ikonet, men der er det næsten for sent. Det betyder nemlig, at man skal fører musen over alle ikoner, hvis man leder efter et bestemt, man ikke kan huske hvordan ser ud. Var der en tekst under ikonet, kunne man uden videre finde det rigtige.

Der skal arbejdes for sagen

Vil man have et moderne udtryk frem i side dokumenter, skal der virkelig arbejdes for sagen. Der mangler nemlig skabeloner, og layoutmulighederne er stort set fraværende. Der skal virkelig knokles for at skabe et dokument med et moderne look, og det er et stort irritationsmoment i den daglige brug, lige så snart det handler om alt anden en ren tekst. Den sænker ganske enkelt produktiviteten betydeligt, at man ikke bare kan vælg en lækker skabelon, hvis man for eksempel skal lavet et opslag om salg en en cykel, en plakat til forårskoncerten etc. Det virker som om udviklerne af OpenOffice slet ikke er klar over, at tekstbehandling i dag er meget mere en at skrive og redigere ren tekst. Eller også har de bare allerede opgivet kampen.

En af fordelene ved Writes åbne struktur er dog, at der findes et hav at forskellige plugins og ekstrafunktioner, man kan downloade og installere. Der kan derfor rettes op på en del af de anker mans skulle have med lidt ekstra benarbejde. Det er dog ikke den slags vi er vant til på Mac, hvor tingene skal virke ud af boksen. Vi gider ikke rode med at skulle installere alt muligt underligt, for at få den optimale brugeroplevelse, bare fordi vi skal noget så simpelt som at lave et ordentligt dokument.

Brugeroplevelsen ligger (for) langt fra det vi forventet til Mac

Nu vi snakker brugeroplevelse, så ligger Writer meget langt fra den måde programmer, normalt er designet på til Mac. Som forholdsvis erfaren Mac-bruger vil man derfor blive irriteret over, at tingene ikke er som man forventer det, men kommer man direkte fra Windows, kan det måske være en fordel, omend det under alle omstændigheder vil være forvirrende, fordi man alligevel vil finde ud af senere, hvordan Mac-programmer burde være designet.

Fordele:
- Prisen
- Nemt at gå til, hvis man kommer fra Word på Windows
- Mange udvidelsesmuligheder

Ulemper:
- Gammeldags brugeroplevelse
- Mangel på skabeloner
- Ligger for langt fra Mac-oplevelsen

Pages

pages-screenshot_650

Pages er Apples eget tekstbehandlingsprogram og alene af den rund, bør man have det med i sine overvejelser. Hvis ikke Apple, der selv har designet hardwaren og styresystemet, kan lave det perfekte tekstprogram, hvem kan så?

Pages kunne indtil åbningen af Mac App Store kun fås som en del af iWork-kontorpakken sammen med regneark og præsentationsprogram. Nu kan man derimod købe det alene i Mac App Store for sølle 119 kr. Selvom Pages altså er en del af en kontorpakke, som de to andre, falder det alligevel lidt ved siden af. Det er helt tydeligt målrettet hjemmebrugeren eller den selvstændige, hvor de to andre i højere grad er målrettet arbejdspladserne og skoler, eller andre steder, hvor der er en stor dokumentudveksling, brugerne i mellem.

Med Pages kan enhver få et fornuftigt resultat

Pages byder på både tekstbehandling og forholdsvis avancerede layoutmuligheder. I bedste Applestil er der taget hånd om det meste, så enhver kan lave et fornuftigt resultat uden de helt store anstrengelser via en af de medfølgende skabeloner.

Dette er Pages helt store styrke; man kan uden problemer koble sig på en af Apples toplækre designede skabeloner og få sit dokument til at ligne en million. Man kan selvfølgelig også bare åbne et blankt dokument, og begynde fra bunden.

Pages byder på de mest almindelige funktioner til layout af tekst, og man kan også integrere tabeller, regneark, grafer og billeder. Pages gemmer i sit eget dokumentformat, men da man kan eksportere til for eksempel Word, som PDF eller ebogsformatat ePub, skal man ikke være bange for at man ikke kan udveksle dokumenter med andre.

Brugervenlig menu

Pages minder lidt om Word i sin opbygning idet den traditionelle skov af værktøjslinier, som vi finder i Writer, er lavet om til en menu i stedet. Det virker dog lidt anderledes end i Word, hvor menuen åbner i et bånd. I Pages vil menuen derimod være en dropdown-menu eller åbne i et helt nyt vindue. Det sidste er enormt brugervenligt, da man så kan trække dette vindue rundt efter behov.

Om Pages så rent faktisk er verdens bedste tekstbehandlingsprogram kommer helt an på smag og behag - og ikke mindst vaner. Det er i hvertfald anderledes sammenlignet med de traditionelle kontorpakkers tekstbehandling. Det virker som om, Apple ikke har været bundet på hænder og føder af gamle traditioner, men har kunnet designe et program helt frisk fra bunden, som det bør gøres i det nye årtusinde.

Sværger man til Microsofts måde at gøre tingene på, vil Pages nok føles for simpelt sammenlignet med Word, hvor man har mere kontrol over selv de mindste detaljer og mange flere funktioner. Kommer man direkte fra en PC, vil Pages i hvert fald kræve en tilvænningsperiode, hvilket kan være et irritationsmoment.

Er man derimod omstillingsvillig og klar på at lære en ny måde at gøre tingene på, vil Pages være lige i øjet.

Link til Mac App Store.

Fordele:
- Prisen
- Enkeltheden
- De toplækre skabeloner

Ulemper:
- Utraditionelt opbygget
- Færre funktioner end hos konkurrenterne

Afrunding

Som sagt indledningvis, er et platformskift en glimrende lejlighed til at tjekke gamle vaner efter i sømmene. En vigtig pointe er dog, at man ikke skal skifte, bare for at skifte. Der skal helst være en pointe i det. Et skifte skal resultere i nogle fordele, ellers kan man lige så godt holde sig til det gamle.

Det er faktisk svært at komme med en entydig anbefaling af, hvad man skal vælge. Dertil er programmerne simpelthen for forskellige. Der er dog ingen tvivl om, at Word overordnet set er det bedste program. Det har flest funktioner og brugervenligheden er også i orden. Alligevel skurer prisen på over 1.000 kroner i mine ører. Det er mange penge, når konkurrenterne faktisk er så godt med, som tilfældet er.

Writer, de studerendes gratis valg

Writers berettigelse er, at det er gratis. Kostede det penge, var det dømt ude i det her selskab. Men når der står et stort rundt nul på prissedlen, så imponerer det faktisk. Det er gammeldags, men at man kan få så godt og stabilt et program forærende er godt gået. Vi taler ikke om et lille program, der kan nogle få ting, men en fuldblodskontorpakke, der for 5-6 år siden ville have været toppen af poppen. Valget står først og fremmest med, i hvor stod grad du har behov for at kunne kreere et moderne layout med nogle få museklik. For studerende, der har behov for et godt program at skrive opgaver i, er Writer det oplagte valg.

Word, oplagt for dem der indgår i et Officemiljø

Word er super godt hele vejen igennem, men kommer først for alvor til sin ret, når det sker i samspil med resten af programmerne i Officepakken, og er bakket op af en eller anden form for IT-infrastruktur som for eksempel en exchange-server. Som navnet siger, så er kontormiljøet Words hjemmebane. Word er det oplagte valg for dem, der i forvejen udveksler dokumenter med et Office-miljø for eksempel på sin arbejdsplads. Sammenliget med Writer får man her en mere strømlinet oplevelse og den sikkerhed, der ligger i, at det er en milliardforretning, hvor udviklerne derved har en gulerod i forhold til at holde programmet toptunet. Det halter en del mere for Writer.

Pages, når en klassisk kontorpakke simpelthen er for kedelig

Pages er for den mere rebelske type, for hvem en klassisk kontorpakke simpelthen er for kedelig. Hvor kontorpakker som Microsoft Office og OpenOffice vokser sig større og større for hver gang, har Pages grebet tingene an på en helt anden måde. Sammenlignet med de to andre virker Pages som et tilbageskridt - men forstået på en positiv måde. Et opgør med alt det overflødige fedt, der har samlet sig på sidebene af de to mastodonter gennem årene.

Det er svært helt at sætte ord på, hvad det er, der gør Pages så specielt, så vi må nøjes med at kalde det Apple-effekten. Det er simpelthen bare gennemarbejdet og med en forkælelse for detaljerme der gør, at den daglige brug går som en leg. Om man så kan lide det er en smags- og nok også en tilvænningssag, men det er så tilpas enkelt at bruge og gennemtænkt i brugerinterfacet, at man nemt tilgiver det, at der ikke er nær så mange funktioner som i Word. De mange skabekoner, gør det derimod legende let at skabet et professionelt udseende dokument, på ingen tid. Pages er det oplagte valg for dem, der ikke har brug for en klassisk kontorpakke og er klar på at prøve noget nyt. Det er specielt ideelt for folk, der klarer det hele selv og ikke indgår i et eller ander dokumentflow på en arbejdsplads eller lignende. Selvom Pages selvfølgelig er Word-kompatibelt, stråler det klarest, når det får lov at leve på sine egne præmisser. Det er ganske vist ikke gratis, men 119 kr er en sølle pris for et så godt program.

ON X anbefaler Pages

Skal jeg anbefale et, og kun et program, bliver det Pages. Det er en kombination af flere gode ting: Det er billigt, det ser lækkert ud og der er et tilpas kompromis mellem funktionalitet og brugervenlighed.

Tre gode alternativer

Nisus Writer Pro (529 kr) er en af markedets bedste tekstbehandlwere til Mac.

Mellel (259 kr) er et kraftfuldt program med en lækker brugergrænseflade. Der er intet overflødigt lir hos Mellel, kun ren kraft.

Bean (gratis) har en helt anden tilgang til tekstbehandling. Hvor de andre forsøger at være det hele på en gang er Bean et letvægtsalternativ til den konkrete opgave Link

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.