Transportselskabernes fælles rejsekort har været et kedeligt bekendtskab. Det er har været dyrt at indføre, og er ikke designet med de rejsendes behov for øje. En af de mest forhadte ting er den dummebøde man får, hvis man glemmer at tjekke ud af systemet efter sin rejse. Dummebøden, der i virkeligheden er den forudbetaling der trækkes fra kortet når man tjekker ind, varierer. Den er typisk på 25 kroner, men kan være på helt op til 960 kroner. Det kommer an på rejsens længde samt hvilken type rejsekort man har. Man risikerer også at få spæret sit kort, hvis man glemmer at tjekke ud for ofte.

At glemme at tjekke ud er der rigtig mange der gør. Alene i 2014 var der omkring 850.000 rejser hvor folk glemte at tjekke ud. Selvom Rejsekoret selv forsøger at negligere problemet ved at skrive at 98,5% tjekker rigtigt ud, så er der altså tusindevis der dagligt får en ekstraregning fra Rejsekortet. Det vidner om et elendigt designet system baseret på mistillid til brugerne.

Nu råder Rejsekortet dog en smule bod på problemet. De har nemlig lanceret en app kaldet "Check Udvej", hvor man manuelt kan tjekke ud, hvis man har glemt det i bussen eller på stationen - eller hvis Rejsekortets automater ikke virker. På den måde kan man undgå dummebøden, og det er jo en god start.

Brugerfjendskheden og mistilliden til kunderne holder Rejsekortet dog fast i. Man kan nemlig kun bruge appen tre gange på en måned, og maksimalt 12 gange på et år. Det er kun tiltænkt nødsituationer, oplyser Rejsekortet. Der er ikke meningen at de skal erstatte den normale tjek ud i automaterne, som Rejsekoret ifølge DR betragter som "den rigtige brug af systemet". "Derfor har vi sagt, at det her ikke må blive en let udvej til at tjekke ud.", udtaler Rejsekortets direktør Bjørn Wahlsten. Blandt andet skal man bruge Nem-ID for at oprette sig i appen. Så har vi næsten fuldt hus på de forhadte og påtvungne teknologier. Så mangler vi bare at tjek ud skal bekræftes via eBoks, så er

Rejsekortet har altså lanceret en app, der bevidst er designet så det ikke bliver for let at bruge den, fordi den strider mod Rejsekortets egen ide om hvordan man gør tingene på den rigtige måde.

Denne artikel er skrevet under overskriften "kommentar". Jeg synes dog egentligt, at kommentarer er overflødige. Vi lever i 2016 og alligevel skal der være så meget bøvl med noget så simpelt som at betale for en rejse. Se dog at få lavt et ordentligt system med brugernes behov og ønsker for øje. Husk: I er til for os - ikke omvendt. Skriver i dét bag øret, kan det ikke gå helt galt. Kig eventuelt mod udlandet, hvor der med garanti kan findes nogle kompetente folk, der kan skrue et fornuftigt projekt sammen.

Check Udvej kan hentes i App Store (link).

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.