Da Apple i sidste uge åbne App Storen for folk uden for USA, blev iBooks samtidig også tilgængelig. iBooks er Apples kombinerede ebogslæser og eboghandel. Det er altså lidt anderledes end med musik og film, hvor afspilningen foregår i iPod-appen og købet i iTunes-appen. Med iBooks har Apple fornuftigt nok, valgt at slå de to funktioner sammen i én.

Umiddelbart ser det ud til, at der alene er gratis-bøger tilgængelig i den danske afdeling af iBooks. De gratis bøger stammer fra Project Gutenberg, der blandt andet inkluderer gamle hovedsageligt engelsksprogede klassikere, hvor ophavsretten er udløbet. Man kan med andre ord ikke finde nutidig litteratur på hylderne i den danske iBooks. Hverken på engelsk eller på dansk.

Om det nogen sinde kommer er endda et godt spørgmål, da rettighederne til bøger er noget af en jungle. Således er det ofte ikke de samme der har rettighederne til den samme bog i de enkelte lande. Et forlag kan have retten i et land og et andet forlag i et andet land. Det gør det meget besværligt for Apple at indgå aftaler om priser og tilgængelighed. Specielt i et lille land som Danmark, hvilket vi også har lidt under i for hold til videosalg i iTunes, som har kært i flere lande i nogle år efterhånden. Men lad os da håbe, at de store danske forlag selv presser på hos Apple, så vi kan få danske titler på hylderne.

Scroll ned for at se kommentarer