Here WeGo er et af de mere ukendte tilbud på markedet for navigationsapps til iPhonen. Korttjenesten blev oprindeligt lanceret som "Nokia Maps" i tidernes morgen, og har i selskab med Nokia levet en noget omtumlet tilværelse indtil en sammenslutning af tyske bilproducenter købte tjenesten og gav den dens nuværende navn. Samtidig satte de fart på udviklingen, og i dag er Here et fornuftigt alternativ til en fuldblods navigationsløsning, der dog skiller sig noget ud fra konkurrenterne på godt og ondt. Blandt andet udmærker appen sig ved ikke at koste noget. Da intet her i livet er gratis, må man dog indstille sig på, at betalingen sker på anden vis. Formodetligt i form at indsamling af data.

Sørg også for en god holder

Ud over selve appen med kort og navigation, er det vigtigt at have en god holder til iPhonen. Den skal sidde godt fast, være synlig og skal gøre det nemt at betjene appen med en hånd. Der findes mange på markedet, og det kommer også an på hvilken telefon man har, så jeg vil ikke anbefale en bestemt. Sørg også for et stik, så iPhonen kan lade mens du bruger den til navigation. Det er dumt at iPhonen løber tør for strøm på vej til moster Karen.

Minder om Apples Kort, men kan har flere muligheder

Som sagt adskiller Here sig noget fra de "rigtige" navigationsapps som Navigon, TomTom, CoPilot og så videre. I Funktionalitet og udtryk minder Here mere om Apples Kort, hvilket absolut skal forstås positivt. De traditionelle navigeringsapps kan nemlig være lidt gammeldags i udtrykket fordi de typisk har rod i en regulær GPS-hardware til biler, hvor brugergrænsefladen er en lidt anden. Den bedste måde at sige det er, at Here tager det bedste fra begge lejre. Here kombinerer styrke fra de store betalte navigationsapps med letheden fra gratis tjenester som Googles eller Apples.

Et af de steder hvor Here skiller sig positivt ud er på prisen. Det koster nemlig ikke noget som helst at hente og benytte appen og der er ingen abonnementer eller in app-køb. Man får endda gratis til live trafikinformation. Det er uhørt.

Inkluderer alle transportformer

Et anden positiv ting er at Here ikke bare inkluderer vejvisning for billister, men tilbyder stort set alle muligheder man kan tænke sig. Om man er på cykel, gåben, tager det offentlige eller er med i en delebilsordning eller vil med taxi så er Heres ambition at have løsningen. Man kan nemt se hvilken transportform der er hurtigst. Det er ret smart, men fjerner også lidt fokus fra den rene navigation for billister. Brugerfladen kan måske have en tendens til at blive lige en tand for rodet fordi Here ikke kan begrænse sig, men gerne vil inkludere alt.

Når man vil finde en adresse fungere Here helt anderledes end vanlige navigationsapps, hvor man normalt starter bag fra: Først byen, så gaden så nummeret. Ideen er at man kommer hurtigere i gang også selvom man ikke kender den eksakte adresse, fordi man i det mindste får en kurs mod den valgte by stukket ud. I Here skriver eller søger man efter man adressen som man ville skrive den på et brev. Hvad man foretrækker er nok smag og behag, men igen et eksempel på at Here her lægger sig mere op ad korttjenester end navigationstjenester. Er man vant til at bruge rigtige navigationsapps tror jeg man vil synes det er et irritationsmoment.

Kan bruges offline

Når først man er i gang fungerer vejvisningen fint nok. Man får en klar og præcis vejledning og brugergrænsefladen er gennemtænkt og let bygget op uden så meget pjank. Man får information om aktuel hastighed, fartgrænser, ankomsttidspunkt og eventuelt kø på ruten. Det er det hele. Det fungerer fint, men vil måske være lige sparsomt nok for de mere garvede brugere.

Kort er som udgangspunkt online, men man kan downloade kort fra store dele af verden og bruge appen offline, hvis man vil. Der er uhørt i denne prisklasse, og normalt en af de ting der plejer at blive brugt som argument for at tjenester som TomTom og CoPilot koster penge.

Here WeGo er ganske enkelt en rigtig fornuftig løsning, som jeg kun har fornuftigt at sige om. Kortkvaliteten er måske ikke helt på niveau med de store konkurrenter, men for nul kroner er det acceptabelt.

Godt alternativ til Apples Kort

Da Here som sagt er en slags hybrid mellem de hardcore navigationsapps og mere generelle korttjenster er min anbefaling også lidt vævende. Jeg mener ikke at Here kan konkurrere med eksempelvis TomTom, for dem der bruger navigation meget og stiller store krav til præcision og fokus. Here er lidt mere rodet, men til gengæld et rigtigt godt alternativ til Apples Kort eller Google Maps. Specielt Apples mangel på offentlig transport gør Here til et oplagt alternativ. Men det er jo i virkeligheden en helt anden snak. Målt på den rå ydelse når det handler om navigation er Here ikke helt i mål. Jeg tror heller ikke de nogensinde kommer det, for det er slet ikke der deres fokus ligger.

Personligt vil jeg holde mig til de rigtige navigationsapps i hverdagen, men afgjort bruge Here, hvis jeg har brug for kortvarig navigering på ferien etc. hvor jeg ikke gider punge ud med nogle hundrede kroner for at hente et ekstra kort. Her er Heres gratis offline-brug virkelig noget der trækker.

Here WeGo kan hentes gratis i App Store (link).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.