Er du forfatter, eller ønsker du at blive det, så er en skriveprogram dedikeret til opgaven et must. Med forfatter mener jeg én der skriver. Om det så er skønlitterære bøger, teaterstykker eller fagartikler, spiller ingen rolle her. Pointen er, at så snart man tager sin skrivning seriøst, så bør man også tage sit værktøj seriøst.

Ganske vist er en meget stor del af verdens klassiske romaner skrevet på en gammeldags skrivemaskine, men når nu muligheden for noget meget smartere findes, hvorfor så ikke benytte sig af det? Tiden hvor man bør lade sig nøje med et program til tekstbehandling, er for længst forbi. Der findes nemlig et hav af specialiserede programmer, der gør det hele meget nemmere. Det er lige før man kan gå så vidt som til at sige, at det første man som forfatterspire bør gøre er, at investere nogle få hundrede kroner i det rigtige værktøj.

Vi har fundet tre af de bedste programmer til forfattere

Vi har fundet tre af de absolut bedste af slagsen til Mac. Formålet er ikke at finde det bedste program - hver især er de vindere. Hvilket program man vælger afhænger af personlige præferencer. Vores formål er alene at sætte spot på, at der findes specialiserede programmer til opgaven. De tre valgte programmer er et glimrende sted at starte, og løser hver især opgaven perfekt.

De tre valgte programmer er Scrivener, StoryMill og Ulysses. Sorteret efter faldende kompleksitet (og pris).

Inden vi tager fat på dem, vil jeg starte med at fortælle lidt om selve ideen med programmerne, for den er nemlig fælles for alle tre.

Skrivning er ikke bare skrivning, hvor man starter på side 1 og så kører derudad. En stor del af arbejdet er alt det, der ikke ender med at blive trykt. Der skal researches, løse ender skal udforskes, personer og steder skal beskrives. En stor mængde information, der nok kan skrives og arkiveres på løsark, eller kan administreres i hundredevis af adskilte dokumenter i Word, men som står meget stærkere ved at blive sat mere i system. Det er hovedpointen ved at anvende et specialiseret skriveprogram; at få orden på kaos. De enkelte løsark er ikke længere løsark, men knyttet til hinanden. Programmerne skaber en ramme, så man får bedre styr på især alle de løse ender, men også de ideer man får undervejs.

Programmerne kan også assistere en under selve skriveprocessen, ved at tilbyde nem formatering, forstyrrelsesfri skrivning etc, men her vil vi fokusere på de organisatoriske evner.

Scrivener

Det mest kendte, og nok også mest brugte forfatterprogram til Mac er Scrivener. Det har tusindevis af brugere og findes også til Windows.

Med Scrivener kan man alt. Om man skriver kriminalromaner eller et screenplay spiller ingen rolle. Funktionerne er omfattende, og dermed er chancen for at blive helt rundtosset af alle mulighederne der selvfølgelig også. Sådan hænger tingene nu en gang sammen.

Scrivener er bygget op omkring en opslagstavle, som giver en rigtig god kobling til hvordan man nok ville gøre i den virkelige verden. Fordelen er, at man umiddelbart fanger ideen med hvordan programmet skal bruges, og at man får et godt overblik. På opslagstavlen kan man så "hænge" forskellige kort med ideer, personbeskrivelser osv.

Scrivener, 349 kr (link)

StoryMill

StoryMills tilgang til skrivningen og organiseringen er scener, der fungerer som byggeblokke der skaber kapitler og så videre. Programmet er først og fremmmest henvendt til skrivning af bøger. Der er ingen særlig understøttelse af værktøjer til eksempelvis teaterstykker.

Ideen med scener er god, men sammenlignet med Scriveners forståelige opslagstavle, er StoryMill en smule mere firkantet i opbygningen af relationerne mellem de enkelte kort. Det minder kort sagt mere om en traditionel relationsdatabase. Ikke at det er en dårlig tilgang, men det er en anden tilgang.

Ud over de omtalte scener er der blokke til personer, lokationer, research etc. Det er dog scene-konceptet der er det bærende, det vil sige ideen om små byggeblokke, der samles til noget større.

En af de store styrker ved StoryMill er deres kommentarsystem, hvor man kan tilknytte kommentarer til det man skriver via en slags links. Det fungerer helt anderledes end gammeldags margenbaserede kommentarer.

StoryMill har også en smart tidslinje, hvor man kan få vist sine scener kronologisk, også selvom fremdriften i ens historie er helt anderledes. Det er ganske smart for ens eget overbliks skyld.

StoryMill, 165 kr (link)

Ulysses

ulysses-app-mac

Det sidste, og nok mindst kendte program, er Ulysses. Det er lige som de to andre beregnet til at holde styr på de ofte hundredevis af enkelte elementer, som en færdig bog består af. Den opgave klarer Ulysses fint. Dog med en lidt anden tilgang til tingene.

Ulysses er centreret om noget man kalder semantisk skrivning. Kort fortalt går det ud på, at man i stedet for at markere et stykke tekst og trykke på en kursiv-knap, så bruger man koder i selve teksten. Det kunne være at en stjerne (*) før og efter et ord betød, at ordet skulle være fed, kursiv, kun med store bogstaver etc. Når først man har lært de forskellige koder er det uhyggeligt hurtigt at benytte. Om man kan lide den slags er dog en smagssag. For nogle er det den eneste rigtige måde at gøre tingene på, for andre er det alt for nørdet. Man kan selvfølgelig også bruge Ulysses som en helt almindelig skrivemaskine uden koder.

Et af programmets små svagheder er, at man ikke kan importere andet end tekst. Ingen billeder, ingen video etc. For nogle er det en fordel (fordi det sænker kompleksiteten) for andre er det en ulempe, og for resten spiller det ingen rolle.

Ulysses, 349 kr (link)

Opsummering

Som skrevet indledningsvis skal man ikke nødvendigvis vælge mellem de tre programmer. Lige som en tømrer har flere save til hvert deres formål, kan man som forfatter også bruge flere, umiddelbart ens værktøjer. Langt hen ad vejen spiller vanen dog også ind. Køber man ét af programmerne, og giver sig tid til at komme i dybden, vil man formodentlig opdage at det løser opgaven perfekt. Så uanset hvilken af de tre man vælger, vil de være et kæmpe fremskridt sammenlignet med et almindeligt tekstprogram som Word eller Pages.

De tre programmer herover kan derfor alle anbefales og de løser alle opgaven tilfredsstillende - de gør det bare lidt forskelligt og med varierende kompleksitet.

Alle tre apps kan hentes i Mac App Store for beskedne beløb:

Scrivener, 349 kr (link)

StoryMill, 165 kr (link)

Ulysses, 349 kr (link)

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.