Real Racing 3 er netop lanceret. Det er den længe ventede opfølger til de to yderst populære forgængere. Spillet blev fremvist under Apples præsentation af iPhone 5, men er altså først nu klar til download.

Udviklerne har gjort et fantastisk stykke arbejde. Der er ingen tvivl om at Real Racing 3 er det grafisk flotteste spil vi til dato har set i App Store. Der er fotorealistiske baner og biler, der slår alle andre bilspil på platformen.

Desværre har udviklerne besluttet at springe på freemium-dillen. Freemium er en betegnelse for noget der er gratis til at starte med, men koster penge undervejs. Noget er der blevet voldsomt populært, som en direkte konsekvens af priskonkurrencen. Udviklerne har fundet ud af, at det er meget bedre for økonomien, at forærre sit spil væk, men så til gengæld indføre mulighed for at at bruge penge undervejs i spillet. In app-køb kan fungere i nogle spil, hvor gameplayet ikke decideret er afhængig af, at man skal bruge penge, men freemium-ideen er en pestilens.

Real Racing 3 er dog et skoleeksempel på, at det er gået for vidt. Udviklerne har ganske enkelt indført ventetider på ting som reparation af ens bil, opgraderinger og så videre. Det er ikke en overdrivelse at sige, at man kommer til at bruge mere tid på at vente end på at spille i Real Racing 3. Med mindre man selvfølgelig hiver læderet frem og betaler for at undgå ventetiden. Og det kan ende med at blive en meget dyr fornøjelse, ikke at have tålmodighed. Et guldkort koster således 329 kroner.

Det virker helt grotesk at tage en genre som bilspil og pakke den i freemium-modellen og dens ofte platte påfund for at hive penge ud af folk. For undertegnede er freemium karakteriseret af plattenslagere og bondefangeri, og det er ærgerligt at Real Racing 3 nu placerer sig selv i den kategori.

Hvad er der galt med at tage en fair pris, og så kan man ellers bare spille løs? Vi er nogle, der gerne betaler for vores app - også mere end 7 kroner. Real Racing 3 er af en kvalitet, så man sagtens ville kunne forsvare at give 59 kr for det, men freemium gider jeg bare ikke. Desværre vinder det mere og mere indpas. Udviklere der sælger deres apps til en fair pris, har snart ikke en chance for at være med når alt faldbydes "gratis". Så længe folk er villige til at betale for ligegyldige virtuelle valutaer, så bliver der nok ikke ændret på det.

Nu er omtalen af Real Racing 3 endt med at handle om freemium og ikke selve spillet, men det er nogenlunde det samme forhold mellem aktivt spil og ventetid man vil opleve i spillet, så på sin vis er det meget sigende.

Real Racing 3 kan hentes gratis i App Store (link)