Carcassonne er udover at være befæstet by i den sydfranske region Languedoc-Roussillon også et voldsomt populært brætspil for 2-5 spillere opkaldt efter byen. Brættet er et middelalderligt landsskab, som opbygges af spillerne via forskellige kort man skiftes til at trække.

Efter tur trækker man et kort og placerer det på spillepladen ved siden at et eksisterende kort. Kunsten er, at strukturerne på kortet skal passe sammen: Veje skal forbindes til veje, market til marker og byer til byer. Altså en form fo puslespil. Når man har lagt en kort, må man placere en følgesvend på en af kortets strukturer, med mindre en anden spiller allerede sidder på denne struktur. Følgesvendene kan placeres som landevejsrøver, munk, ridder eller bonde, alt efter om de placeres på vej, i kloster, i by eller på marker.Undervejs i spillet optjenes point ved at færdiggøre veje, klostre eller byer. spillet slutter, når samtlige kort er placeret på bordet og vinderen er den med flest point ud fra hvor mange følgesvende man har placeret. Det lyder kompliceret, men er overraskende enkelt. Børn fra 7-8 år kan sagtens være med.

Spillet har vundet et hav af priser, specielt i Tyskland, hvor det er opfundet, og kan bestemt anbefales. Det findes heldigvis også til både iPaden og iPhonen (universel app), men det havde du nok gættet siden vi omtaler det her, hvor det koster 59 kr. Det er en god del mindre et det fysiske brætspil, som koster omkring 169 kr. Ud over den lave pris, er fordelen at man ud over at kunne spille med familie og venner også kan spille med folk via nettet. På en måde er der altid nogen at spille mod.

Opdatering: Den omtalte Carcassonne-app er ikke længere tilgængelig i App Store, da udviklerens licens til at sælge spillet er udløbet. I stedet har en anden udvikler fået licens til at lave et nyt Carcassonne-spil. Det kan købes i App Store (link), men er altså et andet spil, end det jeg har omtalt i denne artikel.