The Daily er et dagblad, der er udviklet og designet udelukkende til iPaden helt fra grunden. Der er med andre ord ikke tale om, at en eksisterende trykt avis bare har lanceret en app med et opkog på dagens avisartikler. The Daily udkommer kun digitalt og har sin egen redaktion med over 100 ansatte journalister. Firmaet bag er News Corp, der efter sigende har satset 165 millioner kroner på projektet, der skal have 500.000 betaende abonnenter for at løbe rundt.

The Daily er blevet lanceret i februar 2011. Prisen er 6 kr om ugen eller 239 kr om året, og for det får man en udgave med over 100 sider - hver dag. En ny strategi til, hvordan man kan få folk til at betale for digitalt indhold. Men vil det lykkedes? Vi har kigget nærmere på The Daily, for at se om den levet op til forventningerne.

Brugerinterfacet er enkelt og simpelt at bruge

Forsiden af appen er ikke en rigtig forside i avisforstand med nyhedsoversigt og forsidehistorier, men en karrusel med oversigt over alle siderne i avisen. Først hvis man klikker på forsiden, bliver den vist i fuld skærm - og selv denne forside er forbavsende neddæmpet, men nu er det jo heller ikke løssalgskunderne, der skal overbevises hver dag ud fra forsiden.

På karrusel-oversigten, som man til en hver tid kan vendte tilbage til via et lille ikon i øverste højere hjørne, kan man som sagt bladre til lige præcis den side man ønsker. Det foregår nemt og gnidningsløst, og da siderne er så tilpas store til, at man kan se indholdet, er det en god måde at navigere i avisen på. Når man har valgt en af siderne, og altså læser en artikel, er der er permanent menubar øverst. Her kan man gå direkte til en af The Daily's seks sektioner (News, Gossip, Opinion, Art & Life, Apps & Games og Sports); der er en knap til deling og kommenterer af artikler; og der er en mini-karusel som på forsiden. Alt sammen fungerer det godt og virker gennemtænkt.

Til forskel fra de fleste andre magasiner jeg har set på iPaden, er der i artikelvisningen stort set ingen ingen scroll op eller ned. Man bladrer simpelthen mellem siderne som i en bog, og kan faktisk bladre hele avisen igennem fra ende til anden. I de fleste andre magasiner jeg har set, fungerer det ved, at man bladrer mellem artiklen til højre og venstre, og bladrer mellem siderne i en artikel ved at bladre op og ned. Der er fordele og ulemper ved begge metoder. Den traditionelle gør det meget nemt at gå til næste artikel, men til gengæld lidt mindre intuitivt at bladre i selve artiklen. The Daily's løsning er et godt valg, der fungerer fint, når siderne indlæses så hurtigt som tilfældet er.

Det hele flyder nemlig ret godt - og bedre end jeg er vant til fra andre magasiner, hvor responsen godt kan være en anelse tung. Jeg har læst flere, der skriver at de oplever at også The Daily er tung, men det er ikke min erfaring. Eneste undtagelse er nogle af de sider, hvor der er reklamer. De er nemlig ofte en video, som lige skal indlæses. Det samme kan være tilfældet ved andre sider med interaktivt indhold.

Layotet bliver aldrig et cirkus af effekter

Det er ikke bare video og lyd, der bruges flittigt i The Dily, men også fotos i 360 grader og diverse andre muligheder for at "trykke og røre". Alt i alt er det en rigtig god blanding at statisk indhold som i en avis og interaktivt indhold, hvor det er nødvendigt. Det bliver aldrig et cirkus, med effekter bare for effekternes skyld - der er altid en mening med det, og det er dejligt.

Layoutet og opsætningen er fantatisk. Typografien er nem at læse og det hele er meget lækkert. Det er ikke særligt avis-agtigt, men minder mere om den opsætning man finder i magasiner. Det vi sige, at den er mindre skabelonagtig og at der gøres meget mere brug af billeder. Der er virkelig kælet for detaljerne, og det er imponerende, når man tænker på, at der er tale om et medie, der udkommer dagligt, og derfor lægger et vist arbejdspress på layotere, fotografer og skribenter. Man kan selv vælge om man vil holde iPaden på højkant eller om den skal ligge ned. Siderne tilpasses automatisk, og ofte er de helt forskelligt sat op, så nogle billeder er i fokus den ene vej, og andre den anden vej.

Indlæsningstiden er overraskende hurtig

Et problem, eller måske snarere irritationsmoment, med digitale magasiner er, at de ofte tager lang tid at hente, fordi de er spækket med billeder, videoer og andet tungt materiale. The Daily tager hos mig omkring 5 minutter at hente, jeg har faktisk ikke taget tid. Det er nemlig så smart lavet, at man ikke behøver vente på at alt indholdet er downloadet. Det bliver simpelthen tilgængeligt efterhånden som det er klart (prioriteret efter, det man vælger at læse), hvorfor man stort set ikke bemærker ventetiden. Når der er et ny udgave klar, indlæses den automatisk. Det betyder også, at det kun er dagens udgave, man kan læse. I hvert fald så vidt jeg har kunnet finde ud af.

Formen er altså helt tydeligt på plads. Der er ingen tvivl om, at der er arbejdet seriøst med opbygningen. Det er meget Apple agtigt i sin tilgang til tingene: Gør det simpelt og sørg for, at de små detaljer er på plads. Det er ikke noget man bider mærke i, eller kan forklare hvorfor, men netop det, at de små detaljer er på plads, gør oplevelsen helstøbt. Vel er der små fejl, som at sudoku-opganen ikke stopper tidtagningen når man er færdig etc., men det er småting i den store sammenhæng - og taget i betragtning, at det er første nummer, så er det imponerende, at det er så helstøbt.

Formen gør det ikke alene

Nu gør form det jo ikke alene, det er indholdet, der skal sikre sejen i det lange løb. Og her finder man den største overraskelse. Indholdet er nemlig slet ikke, som jeg havde forventet; et traditionelt avisindhold, med masser af informationsnyheder: "To mordere er stukket af fra fængslet", "Fire huse brændte i nat", "Nej, de brændte ikke alligevel, det var falsk alarm" og så videre. Altså artikler der holder en informeret om, hvad der sker rundt omkring - gerne mens det sker, eller umiddelbart efter.

Den slags artikler er ikke dominerende i The Daily. Artiklerne er meget mere reflekterende end man normalt ser i dagblade. Det er de store linier der tages op, som for eksempel situationen i Egypten, samt historier der ikke er dagsaktuelle, som artiklen om et hundediskotek. Igen minder det mere om et ugemagasin end en traditionel avis. Ved første tanke, virker det som en forkert prioritering, men ved nærmere eftertanke er det genialt, og noget de traditionelle trykte aviser kunne lære noget af: Et medie med fast deadline, der udkommer én gang om dagen, kan ikke konkurrere med nettet, om de nyheder der sker lige nu og her. Ofte vil den slags nyheder bare virke "for sent på den", når man læser dem dagen efter de er sket, og så kan man jo lige så godt undlade dem. I dag følger man med i, hvad der rør sig via nettet, og derfor er det genialt at fritage avisen for den slags og gøre den til noget andet - differentiere den. Der hvor man fordyber sig lidt mere, og der hvor nyheden lige har vendt en gang, inden den offentliggøres. Derved bliver The Daily et supplement til nettets hurtige nyheder og ikke en konkurrent. Det betyder selvfølgelig også, at The Daily aldrig kan være den eneste informationskilde, man bruger, men det ville jo også være naivt at tro det.

Skal man endelig sætte en finger på noget, så er for mange af artiklerne i den lette afdelig (bedømt på de to første numre). Selvom indholdet ikke er så amerikansk, at man som europæer står af fordi det er uinteressant, så er det selvfølgelig med en amerikansk vinkel, hvad det så fører med sig at fordele og ulemper. Blandet andet er vejret i USA jo knap så relevant for os danskere. Men det ved man jo - og det kan ikke være anderledes, når nu det er et amerikansk medie. Desto mærkelige er det, at det kun kan fås i USA, når nu alle via andre faktisk sagtens kan læse med og føle os hjemme i stoffet.

The Daily er et overordentligt frisk bud på fremtidens iPad-medier

The Daily er et meget frisk bud på, hvordan man skal lave et succesfuldt medie på iPaden: Ordentlig opsætning, nem navigering og imponerende konkurrencedygtig pris. Der er ingen af de danske forsøg jeg har set, der kommer bare noget der minder om i nærheden af The Daily på nuværende tidspunkt. Lad det være målestokken fremover. Hvis ikke dette kan lokke folk til lommerne, så ved jeg ikke hvad der kan. Jeg er i hvert fald begejstret. Hvis niveauet kan holdes over de næste to prøveuger, så er det en sikker vinder.

Opdatering: The Daily lukker og slukker

Efter godt og vel halvandet år har News Corp besluttet at lukke The Daily. Der er ganske enkelt ikke økonomi i den. Som skrevet ovenfor skulle der omkring 500.000 abonnenter til at få økonomi i projektet, noget The Daily er langt fra at indfri. Efter et år passerede de 100.000 abonnenter, men herefter er tilgangen stilnet af.

Normalt tager det 5-7 år at gøre en ny avis rentabel. Ifølge udgiveren har The Daily været foran den tidsplan. News Corporation mener dog ganske enkelt ikke, at der er udsigt til at The Daily bliver en god forretning foreløbig. Kombineret med at selskabet omstrukturerer hele deres digitale strategi, er The Daily altså blevet ofret.

Der spekuleres i at indholdet var for konservativt

Ifølge flere fejlede initiativet ikke noget. Det var indholdet, der var noget galt med. Både kvaliteten og vinklen. The Daily er ejet af News Corporation med den kontroversielle Rupert Murdoch i spidsen. Kontroversiel fordi selv mange amerikanere mener, at han og de nyheder hans selskab bringer, er alt for konservative. Det siger ikke så lidt, i et land som USA, hvor begge de store partier vel kan betegnes som konservative efter danske forhold. Mange amerikanere vil således ikke røre Murdochs produkter med en ildtang.

Om lukningen af The Daily for andre med lignende ideer til at være mere tilbageholdene, vil kun tiden vise, men vi må håbe på, at aviserne også i fremtiden vil forsøge sig med elektronisk indhold, for uanset hvordan man vender og drejer det, lakker æraen for papiraviserne mod enden.

Den 15. december 2012 udkommer The Daily for sidste gang.