Jeg har længe været på udkig efter en erstatning for Adobes Photoshop CS4. Photoshop virker simpelthen ikke ordentligt hos mig. Det crasher ofte, er u-Mac-agtigt, dyrt og er i det hele taget for tungt at danse med, til mine behov.

Og lad mig bare starte med at få beskrevet mine behov, så det står helt klart fra starten, på hvilke præmisser jeg har skrevet anmeldelsen. Det jeg bruger programmet til, er først og fremmest redigering af de billeder, der bruges på iPhoneguide, iPadguide og iMacguide etc. Sekundært bruger jeg programmet til at lave forskellig slags grafik til hjemmesider og iOS-apps. Jeg er ikke superbruger og benytter mig sjældent af de mange superavancerede filtre der findes i Photoshop. Min fokus ligger på webgrafik.

Ud med Photoshop ind med Pixelmator

Jeg har kendt til Pixelmator et stykke tid, uden dog rigtigt at have givet det en chance, men da Mac App Store åbnede besluttede jeg at nu skulle det være. Jeg gjorde det på den hårde måde; slettede Photoshop og hentede Pixelmator. Kun på den måde kunne jeg sikre mig, at jeg ikke ville ty til Photoshop af gammel vane, men tvinge mig selv til at give Pixelmator en chance - og jeg kunne jo altid installere Photoshop igen, hvis det blev nødvendigt. Ikke meget ulig mit skifte fra MS Office til Apples iWork programmer. Dengang tog jeg en beslutning om, at når jeg havde en Mac, så skulle jeg også bruge rigtige Mac-programmer og ikke være afhængig af Microsofts luner, det var jo netop derfor jeg var skiftet til Mac. Ikke én gang har jeg fortrudt det skifte, og jeg kan lige så godt afsløre, at det samme gør sig tilfældet med Pixelmator.

Ofte hurtige og nemmere end jeg er vant til

Det fungerer perfekt til mine behov. Faktisk ofte nemmere og hurtigere end med Photoshop. Måske fordi de ikke er helt så komplekst, og det derfor er mere klart hvilke værktøjer man skal bruge. Efter lidt tilvænning er jeg blevet helt vild med designet og brugerinterfacet. Det er meget mere Mac-agtigt end hos Photoshop. Langt de fleste ting fungerer dog heldigvis præcis på samme måde som i Photoshop. Værktøjerne har de samme ikoner og samme placering i værktøjsmenuen, så Photoshop-brugere føler sig umiddelbart hjemme. Man kunne frygte, at Pixelmator kkun ville byde på en brøkdel af Photoshops muligheder, men det er langt fra tilfældet. Der er rigeligt med muligheder for justering af bileldet så som farve, mætning, kontrast og så videre. og derudover er der en pænt udvalg af de mest almindelige filtre: Distortion, blur, sharpen, halftone, stylize etc.

De mangler der trods alt er, er småting

Kogt helt ned kan Pixelmator erstatte Photoshop fuldt ud med mine behov. Ikke en gang har jeg måttet opgive en opgave fordi det ikke kunne lade sig gøre. Der er da visse irritationsmomenter, som jeg gerne ville være foruden. For eksempel kan man ikke beskære og skalere et billede i en arbejdsgang, som man kan i Photoshop. I Pixelmator skal man først beskære billedet i den ønskede forhold mellem højde og bredde og dernæst skalere til den ønskede størrelse. Det er noget jeg gør rigtigt meget, så det savner jeg at kunne gøre som i Photoshop. Et andet irritationsmoment er, at Pixelmator altid vil gemme billeder i den mappe de allerede ligger i. Det er selvfølgelig oftest at foretrække, men hiver man et billede fra Safari over i Pixelmator bliver det gemt i TemporaryItems, som man manuelt skal ændre til ens billedmappe, hver gang. Her havde det været nemmere, at nye billeder blev gemt i samme mappe, som man gemte i sidste gang. Derudover er Pixelmator ikke helt så stærk i tekst-funktionerne, som man kunne ønske. Men det er småting, og det kan også være at jeg bare skal lide mere til bunds i mulighederne, for at finde løsningerne.

Fuldblods billededitor

Pixelmator er en fuldblods billededitor, der overrasker til prisen, fordi det stort set har de samme funktioner som Photoshop har. Der er måske 90% af funktionaliteten til en brøkdel af prisen. Der er slet ikke noget at betænke sig på, for den almindelige bruger. Skal vi være helt reelle er der nok ikke mange private, der har en lovlig kopi af Photoshop på deres computer, eller måske har man en studielicens, for Photoshop er hundedyrt. Der er dog ingen grund til at ty til den slags længere. I Mac App Store kan alle og enhver nu hente Pixelmator for sølle 179 kr og samtidig støtte videreudviklingen af dette fantastisk gode program.

Det er da heller ikke kun undertegnede, der har fået øjnene op for Pixelmator. Det ligger solidt på toplisten i Mac App Store. Det har indtjent over $1 mio siden butikken åbnede, og kun tre af Apples egne programmer har indtjent mere.

Hvad kan vi lide: Prisen, prisen, prisen; Hurtigt og letkørende program; Overraskede mange funktioner

Hvad kan vi ikke lide: Text- og pen-tool er ikke helt på højde med resten

Pixelmator til Mac fås i Mac App Store (link).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.