Anmeldelse: Dirt 3 er det bedste bilspil til Mac

De sidste par uger har jeg haft fornøjelsen af at spille bilspillet Dirt 3 på min Mac med henblik på at kunne skrive den anmeldelse, du sidder og læser lige nu. Og med "fornøjelse" mener jeg virkelig fornøjelse. For hold da op, hvor er Dirt 3 et godt spil. Det kan jeg lige så godt slå fast med det samme.
Dirt 3 blev oprindeligt lanceret til Windows og diverse spillekonsoller for nogle år siden af Codemasters, der om nogen ved hvordan man skruet er godt bilspil sammen. Tidligere i år - bedre sent end aldrig - udgav Feral Interactive så en udgave til Mac med navnet "DiRT 3 Complete Edition".
100% aktionpræget rally
Kort fortalt er Dirt 3 et rallyspil med 100% fokus på køreglæde og aktion. Det er ikke en bilsimulator vi har med at gøre. Fra første sekund man sidder i bilen, har man styr på tingene, og er i gang med at trykke den max af. Spillet byder på single-player, multiplayer og career mode. Multiplayer-delen er dog begrænset, hvis man køber via Mac App Store. Vil man spille mod andre online, skal man gå efter Steam-versionen.
Det klart fedeste er at gå i career-mode og tage hele Dirt Tour fra start til slut. Her starter du som en rookie på et professionelt rally-team, og arbejder dig langsomt men sikkert op, og efterhånden får du tilbudt flere biler fra interesserede sponsorer, og får adgang til flere løb. Der er hele 62 biler at vælge mellem - alle med hver deres særegenskaber, og derudover kan man selv rode lidt med opsætningen af bilerne i værkstedet. Antallet af løb overstiger vel 100. Jeg er på ingen måde til vejs ende, så det er bare et skud. Mange er der i hvert fald.
Grafikken er super, super lækker
Grafikken i spillet er helt fænomenal. Det nærmer sig fotorealistisk grafik, og variationen er enorm. Ikke noget med at køre i ring på en fesen asfaltbane i timevis. Her er det korte rallyløb i stort set alt terræn og under alle vejrforhold. Man kører på pisterne i Aspen, på Kenyas hullede (grus-)veje, i industrikvarterer og på gaderne i storbyer. Alle steder er der kælet for detaljerne. Den store variation, og de korte aktionprægede løb er et stort plus.
Lydsiden er der også kælet for. Under løbene får man instrukser fra en co-driver, der holder en orienteret om sving og rutens beskaffenhed. Mellem løbene er der nogle andre personer, der fortæller en om diverse ting. Begge dele noget, der bidrager til den autentiske stemning.
Ud over klassiske rallyløb på tid, er der en række andre discipliner. Der er nogle småløb hvor man kører direkte mod andre biler, en-mod-en-løb, trick-løb, hvor man eksempelvis skal drifte eller lave spin og så videre. Igen med til at gøre Dirt 3 varieret.
Det bedste bilspil, jeg har prøvet
Dirt 3 er uden nogen som helst samenligning det bedste bilspil, jeg har prøvet. Realismen og detaljerigdommen er af en grad, så jeg ikke troede det muligt på Mac. Efter hvert løb har man mulighed for at se et replay af ens kørsel. Det har jeg aldrig nogensinde benyttet mig af - før nu. Nu nyder jeg det i lange drag. Det er simpelthen så fedt at se den aktionprægede kørsel med hurtige klip ind og ud af bilen. Virkelig godt.
Jeg har faktisk ikke noget som helst skidt at sige om Dirt 3 ("skidt", "Dirt", fangede i den?). Det skulle dog lige være, at der i spillet af karaktererne opfordres til at man deler sine løb på YouTube. Muligheden eksisterer bare ikke. Ifølge Feral fordi for år siden ændrede deres serversetup. Fair nok, men så kunne de lige have rettet stemmer i spillet til. Som det er nu sænker det lige gennemarbejdetheden med nogle få procent.
Køb det...
Køb det, for Søren. Dirt 3 er sjovt og underholdende og både børn og voksne kan være med.
Jeg har testet spillet på en iMac med 2.9GHz quad-core Intel Core i5-processor og NVIDIA GeForce GT 750M-grafikkort. Her kører spillet flydende med højeste indstillinger. Kravene er dog så moderate, at selv lidt ældre Macs' sagtens kan være med.
Opdatering: Dirt 3 og efterfølgerne Dirt 4, Dirt 5 og Dirt Rally 2.0 kan desværre ikke længere fås til Mac.