Jeg vil gerne have at min Mac er i topform, men på den anden side gider jeg heller bruge unødigt meget tid på det. Netop derfor bruger jeg en app til formålet.

Der findes masse af apps der hævder at kunne optimere din Mac og fjerne unødvendige filer. En af de få der erfaringsmæssigt rent faktisk virker er CleanMyMac 3.

Hovedfunktionen i CleanMyMac er at fjerne junk-filer så man får mere plads på sit drev. Derudover får man en fuld systemmonitor, der sørger for at ens Mac hele tiden er i tip top stand, blandt andet ved at hjælpe med at slette apps korrekt og komme med advarsler hvis en proces hænger eller drevet er ved at være fyldt.

Man siger ofte - det gør jeg også selv - at har man en Mac, skal man ikke bekymre sig om systemoptimeringer og filoprydning. Det er grundlæggende rigtigt, men så alligevel ikke helt. macOS klarer selv det meste, men vil man lige have de ekstra procent i toppen, så er man nødt til at gøre det selv - eller bruge et værktøj som CleanMyMac, der gør det nemt for enhver. Er du vant til at være begravet i Terminalen eller Diskværktøj er CleanMyMac ikke noget for dig. Er du derimod en helt almindelig Mac-bruger, der gerne vil have lidt ekstra, er CleanMyMac et glimrende værktøj, der får tingene gjordt uden at du skal bruge en halv formiddag på projektet.

Du vil blive overrasket over, hvor meget plads du kan få frigivet fra dit drev med en app som CleanMyMac og hvor meget hurtigere den bliver bag efter. Specielt hvis du har en Mac med et par år på bagen.

Fjerner effektivt unødvendige junk-filer

Hvad kan CleanMyMac helt præcist? Først og fremmest kan det fjerne alle de filer der hober sig op over tid eller som man ikke har brug for: Gamle log-filer, sprogfiler, iTunes-sikkerhedskopier, cache-filer og så videre.

Det første man skal gøre er at scanne ens Mac. Det tager et par minutter, og undervejs kan man hele tiden følge med i hvad der foregår, og hvor meget junk der er blevet fundet. CleanMyMac opdeler det i system-junk, foto-junk, mail-junk etc. I mit tilfælde blev der fundet næsten 22GB junk stort set alt sammen i system-kategorien.

Skal det være nemt, kan man efter scanningen slette hele dynen med et enkelt tryk på en knap. Der fjernes ikke vigtige systemfiler eller private data i denne proces. Du risikerer altså ikke at miste noget essentielt. Jeg fik ganske enkelt 22GB ekstra plads med ét tryk på en knap.

Man kan også gennemgå resultatet af scanningen og selv bestemme hvad der skal slettes. Det gør man ved at vælge den pågældende kategori i oversigten i venstre side. Herefter kan man løbe resultatet af scanningen igennem. Man kan så fravælge ting, man gerne vil beholde. Man kan også tilvælge ting som ikke er med i den automatiske sletning, det kunne være RAW-billeder i Fotos som så bliver erstatte af mindre pladskrævende jpeg-billeder etc. Her kan der bogstaveligt talt ofte være 100GB eller mere at hente. Du skal bare selv træffe afgørelsen, da der kan være tale om data du rent faktisk har brug for.

I mit tilfælde var der en masse sprogfiler, log-filer og så videre. Ud med dem, og jeg fik med det samme 20 GB ekstra plads via den automatiske sletning og yderligere 15GB ved at gå resten igennem. Endda på en forholdsvis ny Mac. Jeg prøvede det samme på min gamle Mac og der var 40GB at hente. Dem tager jeg gerne med. På et 250GB SSD-drev er det en ret stor andel der åbenbart bruges på junk. Det overrasker mig lidt.

Sletter ens apps ordentligt

Ud over hovedfunktionen med at rydde op i junk-filer, har CleanMyMac flere små værktøjer. Blandt andet en funktion til at afinstallere apps med. Jeg har altid bare gjort det ved at hive dem over i papirkurven. Det er det Apple anbefaler og det er nemt og bekvemt. Det sletter bare ikke alle spor af den pågældende app. Små filer bliver liggende hist og her. Vil man gøre helt rent, skal man bruge CleanMyMacs funktion til formålet. Rent pladsmæssigt er det småting, men rent principielt vil jeg gerne helt af med en app, når jeg sletter den. CleanMyMac er så smart at den efterfølgende holder øje. Hvis jeg hiver en app i papirkurven på den gode gamle måde, opdager CleanMyMac det og hjælper med at slette appen helt. Det er snart.

Automatisk vedligeholdelse og monitorering

Meget af dette oprydningsarbejde er en éngangsforestilling. Når først de kinesiske sprogfiler er slettet skal jeg ikke gøre det mere. Flere andre ting hober sig dog op over tid, så CleanMyMac er derfor ikke noget man bare bruger én gang og sletter igen. Fordelen kommer først rigtigt, når man lader det køre i baggrunden og for at holde øje med ens system.

Man bliver advaret hvis drevet er ved at være fyldt eller hvis en proces hænger. Fjerner man en app vil CleanMyMac foreslå at fjerne den korrekt så alle mulige småfiler ikke bliver liggende i systemet som de normalt gør og så videre. Der holdes med andre ord hele tiden øje med at dit system er i bedst mulig form og at mængden af junk konstant holdes på et minimum. Det kan jeg godt lide.

CleanMyMac har nogle små vedligeholdelsesscripts man kan køre manuelt eller sætte til at køre automatisk. De reindekserer Mail, sletter Safaris DNS-cahe, reindekserer Spotligh etc. Alt sammen noget der kan gøre din Mac lidt hurtigere. Det er ikke noget jeg selv vil bruge, men muligheden er god at have.

Du kan også frigive RAM og flere andre ting via CleanMyMacs menu, men det er genrelt ikke noget man bør gøre. Lige præcis her skal man bare lade macOS klare tingene.

En anden fin ting er en oversigt over ens extensions (udvidelser) til Safari, Chrome etc. Man kan slette dem man ikke bruger eller bare få et overblik over hvad der egentlig ligger på ens system.

Kan anbefales

Ret beset gør CleanMyMac ikke noget du ikke ville kunne gøre selv. Enten via kommandoer i Terminalen eller via en håndfuld andre værktøjer. Den slags tager tid og kræver en del indsigt. CleanMyMac er for alle os andre. Den gør det nemt og samler det hele ét sted. Som en buffet af vedligeholdelsesværktøjer lige til at gå ombord i. Alle kan være med. Brug den automatiske funktion til sletning og slå overvågningen til, og du vil være 99% i mål uden nogen som helst indsigt eller forkundskaber. Du behøver ikke have nogen som helst forstand på hvad der foregår eller at sætte dig ind i hvordan tingene egentlig virker. Du trykker bare på en knap og kan have fuld tillid til at det unødvendige slettes, men at de ting du faktisk har brug for er sikret.

Jeg har brugt CleanMyMac siden version 2, og kan roligt anbefale det til alle Mac-brugere der er på udkig efter en god app til at holde deres Mac i topform. Hvis jeg en dag får taget mig sammen til at lave en top 10-liste over de Mac-apps jeg anbefaler alle at installere, vil CleanMyMac 3 formodentligt være på listen.

Du kan købe CleanMyMac 3 for €39.95 hos Macpaw (link)

Tjek også en anden af Macpaws apps: Gemini 2 til at finde fil dubletter med.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.