Det amerikanske senat har nedsat en komite der skal undersøge og modernisere landets skattelovgivning. Apples topchef Tim Cook, finanschef Peter Oppenheimer samt Apples skatterådgiver Phillip A. Bullock har i denne uge været indkaldt til høring i komiteen om Apples skatteforhold. Tidligere har Microsoft og HP været indkaldt til at fortælle om deres forretning.

Høringerne skal sætte spot på, om amerikanske virksomheder skal betale amerikansk skat på overskud genereret uden for USA. Som skattelovgivningen i dag er skruet sammen, kan selskaberne relativt nemt undgå dette, hvilket ikke alle politikere er tilfredse med. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det der foregår er lovligt. Det er ingen der mener, at det Apple og de andre store multinationale selskaber foretager sig er ulovligt. Kritikken går på det moralske i udnytte reglerne.

Apples irske datterselskaber

En stor del af høringen handlede om Apples irske datterselskaber. Flere senatorer har beskyldt Apple for at oprette skuffeselskaber i Irland alene med det formål at undgå at betale skat i USA. Det afvise Cook dog pure. Apple betaler amerikansk skat af indkomst fra alle produkter solgt i Nordamerika. Selskaberne i Irland er ikke oprettet for at undgå at betale amerikansk skat af produkter solgt i USA, men for at stå for salget lokalt uden for USA. Ifølge Cook genererer Apple 70% af deres overskud uden for USA. Penge der er tjent uden for USA og dermed ifølge lovgivningen ikke skal beskattes i USA. Apple overholder alle regler og også intetionen i lovgivningen, mener Cook. Cook fortalte også, at Apple gerne ville bringe pengene hjem til USA, men at skattelovgivningen ikke er fulgt med den digitale udvikling. Ifølge Cook ville det stille Apple dårligere end virksomheder i andre dele af verden.

En senator spurgte Cook, om Apple havde overvejet af flytte hovedkonteret ud af landet, på grund af USA's restriktive skattelovgivning. Det afviste Cook med at Apple er en amerikansk virksomhed. "Der er aldrig faldet mig ind at vi skulle flytte til et andet land. Det går ud over min forestillingsevne, og jeg har ellers en god fantasi.", sagde Cook.

Cook: Gør skattesystemet mere simpel - også selvom det øger Apples skattebetalinger

En af grundene til at Cook overhovet er indkaldt til høring er, at hans skal fremlægge hans eget og Apples syn på en revidering at skattelovgivningen. Cook fortalte, at han synes at selskabsskatten burde ligger på nogle og tyve procent, og at penge tjent uden for USA skulle beskattes med under 10%. Han opfordrede kongressen til at lære af Apple, og fokusere på at gøre tingene lidt mere simple. Cook sagde også, at han er klar over at en sådan omlægning vil øge Apples samlede skattebetaling, men at en reform vil være til gavn for alle skatteydere og øge USA's konkurrenceevne.

Det er dog langt fra alle senatorer, der mener at eksempelvis Apples fremgangsmåde er et problem. Senator Rand Paul mener at der nærmer sig en heksejagt. Han føler sig stødt over behandlingen af Apple og mener, at problemet ligger hos de politikere, der har vedtaget skattelovgivningen og ikke dem, der udnytter den. Ifølge Paul forsøger alle at minimere deres skattebetaling inden for den gældende lovgivning, det gælder Apple såvel som de politikere, der er på nakken af Apple.

En video af høringen kan se her: www.c-spanvideo.org/event/219084