I dag er det 40 år siden Steve Jobs og Steve Wozniak stiftede Apple i en garage i Cupertino i Californien, og dermed lagde grunstenen til den personlige computer som vi kender den i dag. Selvom navnet "pc" i dag er blevet synonym med Windows-baserede computere, var det altså Apple, der satte det hele i gang. Apple har haft så kolossal stor betydning for computerindustrien, at den ikke kan overvurderes.

Nu skal dette dog ikke være en historisk gennemgang af Apples op- og nedture. Den historie er så rigeligt beskrevet i utallige film, bøger og artikler. I stedet vil jeg benytte lejligheden til at løje stemningen lige nu og her for Apple. Er virksomheden Apple, lige som så mange mennesker i samme alder, på vej ind i en midtvejskrise, eller hvordan ser det ud?

Aldrig har Apple stået stærkere

Lad mig bare afsløre at jeg ikke deler pessimisternes bekymringer. Apple har aldrig været stærkere end nu. Salget buldrer derudaf, og pengene vælter ind i en grad så det næsten er hinsides fatteevnen. Apple har i runde tal 20 gange så mange penge på kistebunden, som der er kontanter i omløb i hele Danmark.

Jo, salget af iPhones og især iPads ser ud til at have toppet. Selv Apple regner med at vi fremover vil se en stagnation eller ligefrem et fald i antallet af solgte enheder. Men der er altså en verden til forskel på om salget er stagneret på 200 millioner iPhones årligt som i Apples tilfælde eller på 20 millioner årligt som nogle af konkurrenternes tilfælde. Uanset hvor kritisk man er, kan man altså ikke kalde en forretning der sælger 200 millioner iPhones får dårlig. Heller ikke selvom den falder til 180 millioner enheder.

Nu er økonomi jo hvad det er. Apple vil helt sikkert ikke lide nød, og i princippet kan vi brugere jo også være ligeglade med hvor velpolstrede Apple er. Lad investorerne have den bekymring i fred. Det vi brugere bør fokusere på at Apples produkter.

Stadig innovative - på et normalt plan

Mange mener at Apple ikke længere er innovative og at det døde med Steve Jobs. Til det er der kun at sige: Pjat. Selvfølgelig er de det. Inden fro de normale rammer som alle andre bliver bedømt efter. Men forventer man en ny produktkategori som pc'en eller iPhonen hvert andet år, er det klart man bliver skuffet. Det kunne ikke engang Jobs levere.

Kritikken er særlig hård over for Apple Watch og Apple TV. To produkter som i manges øjne tenderer fiaskoer. Ja, hvis man sammenligner med salget af iPhones, men det er heller ikke rimeligt. Men Apple bedømmes efter en helt særlig målestok. Derfor er et salg - som de fleste andre virksomheder ville betegne som en succes - en fiasko, når det er Apple der står bag. Sådan er der så meget.

Stortstilet grøn omstilling i gang

Det jeg vælger at fokusere på, er at Apple har taget en rigtig interessant drejning efter at Time Cook har overtaget roret. Apple har fået en ny grøn og social profil, som hedengangne Steve Jobs overhovedet ikke interesserede sig for. Det gør Cook. Apple er i dag nogle af de mest innovative, når det gælder grøn omstilling. Vedvarende energi, genbrug af udslidte produkter, forberede arbejdsvilkår hos underleverandørerne og udfasning af konflikt-metaller er nogle af de områder Apple har gjort store fremskridt på. Det gør isoleret set selvfølgelig ikke vores iPhones bedre, men det kan vel alligevel betragtes som innovativt. Grøn omtanke er ikke længere kun forbeholdt små virksomheder.

Udfordringer med skat og åbenhed

Er der da slet ikke noget, jeg mener er skidt? Jo, da. Der er flere ting, hvor Apple har udfordringer i støre eller mindre grad. Et af dem er i forhold til en moralsk acceptabel skattebetaling. Også her burde Apple efter min mening gå forrest. Droppe skattely på eksotiske øer, og medvirke til den lokale økonomi. EU har fokus på Apple (og de andres) metoder, så her kommer vi nok til at se lidt bump på den ellers snorlige Apple-vej.

Den manglende åbenhed er et andet punkt, hvor Apple begynder at få flere og flere udfordringer. Apple har traditionelt været meget lukkede omkrig alt hvad de foretager sig. De indrømmer aldrig fejl, og selv småting er længe om at blive rettet. Det må være et levn fra Steve Jobs' tid. Jobs mente jo altid at have ret, uanset om alle andre mente noget andet. Manglen på åbenhed kan blive et af de områder, hvor Apple risikerer at komme i alvorlig modvind, hvis ikke der sker noget. Som kunde i dag, vil man tages alvorligt og ikke ignoreres, hvis man oplever problemer.

Apple har modet til at turde det, andre siger de skal lade være med

Skal jeg kigge lidt fremad, er Apple slet ikke et overstået kapitel. De vil i mange år fremover spille en dominerende rolle i IT-industrien. Selvfølgelig vil der være op og nedture, som der har været de første 40 år, men projekter som den elbil Apple ifølge rygterne arbejder på, vil være med til at cementere Apple som en vigtig og innovativ virksomhed også fremover. Netop modet til at kaste sig ud i noget, som alle andre mener Apple skal holde sig fra og ikke kan finde ud af, er en af de ting jeg personligt bedst kan lide ved Apple. Uden dette mod, havde vi aldrig set iPhonen og de deraf følgende produkter. Det er ikke altid det gør godt. Apple forsøg på at lave verdens første digital kamera målrettet forbrugere, slog eksempelvis helt fejl. Men hvo intet vover intet vinder. Husk det. Det er ikke et problem at indkassere en fiasko af og til. Det er faktisk bare et tegn på, at man tør tage chancen.

Tillykke med dagen, Apple.