Efter opdateringen til Lion sidste år, har ydelsen i Safari på min maskine været alt andet end optimal. Jeg har forgæves ventet på, at en opdatering af OS X ville løse problemet, men der er bare ikke sket noget.

Tvangsindlæsning af hjemmesider

Problemet er helt konkret, at Safari med ujævne mellemrum, når man vil åbne en ny hjemmeside, kommer med en dialogboks, der fortæller en, at “Websiderne ikke svarer. Hvis du vil besøge den valgte webside, skal alle websider i andre faner og vinduer tvinges til indlæsning igen.” Herefter bliver man spurgt om man vil besøge siden. Trykker man på “Annuller” kan man ikke besøge den side man ønsker, så i realiteten er der ikke noget valg. Man bliver derfor nødt til at trykke på “Se side”. Resultatet er, at samtlige de sider man har åbne, skal genindlæses igen. Ud over at det tager tid, er der også den risiko, at man mister oplysninger. Havde man eksempelvis skrevet en kommentar her på iMacguide.dk, men endnu ikke trykket på Send, fordi man eksempelvis lige skulle tjekke noget i Wikipedia inden man afsendte kommentaren, er indholdet i kommentarboksen væk, fordi Safari reloader siden.

Sandboxing skaber problemet

Problemet er paradoksalt nok, at Apple har valgt en sandboxe indholdet i Safari endnu mere i Lion end tidligere. Sandboxing er en sikkerhedsmetode, der separerer programmer, så de ikke har indflydelse på hinanden. Eksempelvis får indholdet i Safari tildelt nogle afgrænsede systemresourcer og -muligheder, som selve Safari ikke er begrænset af. Indholdet får altså sin egen sandkasse at lege i. Uanset hvor galt det går i sandkassen, kan det ikke lægge selve Safari ned. Apple har blandt andet gjort det for at modvirke de utallige Safari-genstarter, som skyldes fejl Flash-pluginnet. tidligere medførte fejl i Flash af hele Safari crashede. Nu er det kun Flash-sandkassen, der crasher, mens resten af Safari med indhold ikke berøres. Ganske smart og effektivt.

Løbet af sporet

Af en eller anden grund er det dog løbet af sporet, eller også har Apple ikke været effektive nok. I hvert fald er det sådan, at man af og til oplever den beskrevne fejlmeddelelse. Den skyldes givetvis, at sandkassen løber tør for resourcer og derfor ikke kan rumme endnu en hjemmeside uden at skulle genindlæse det hele og få nulstillet resourcerne, men noget egentligt mønster har jeg ikke kunnet finde. Det ville været meget mere effektivt, hvis Apple sørgede for at sandkassen galt på fane- eller vinduesbasis, så det at én ny hjemmeside, der ønskes åbnet, ikke betyder at man skal genindlæse samtlige andre hjemmeside. For undertegnede, der konsekvent har 40-50 forskellige hjemmesider åbne, er det ret irriterende, når det sker. Og det gør det desværre alt for tit. Det er næsten på daglig basis – underligt også på tidspunkter, hvor der kun er 5-6 åbne hjemmesider.

Hvad siger læserne?

Jeg ved at der også er andre der oplever problemet, da der er en hel del tråde på Apples supportforum om emnet, men nogen egentlig løsning lader der ikke til at være. Måske nogen af læserne har nogel erfaringer de kan bidrage med. Specielt kunne det være rart at få fundet ud af, præcis hvornår det går galt, så man kan undgå at komme i de situationer.