Apple er traditionelt helt uforudsigelige når det handler om nye produkter. En del vil selvfølgelig være som det plejer, men der er altid en del usikkerhed og overraskelse blandet i gryden. Det gælder også den næste iPhone, iPhone 8. I særdeleshed iPhone 8.

Der begynder dog så småt at tegne sig et billede af hvor vi ender. Rygterne bliver mere entydige og mere konkrete. Det er dels lækket produktinformation fra Apples logistikkæde i fjernøsten, dels kvalificeret spekulation og dels den vej det generelle marked bevæger sig, der tegner et billede.

Jeg har forsøgt at samle det hele. Alt vi ved om iPhone 8. Det er de store linjer, det handler om. Detaljerne er alt for uklare på nuværende tidspunkt. Der er dog ingen tvivl om, at vi kan se frem til en rigtig spændende iPhone-lancering senere på året. Jeg glæder mig mere, end jeg har gjort længe.

Opsummering

Den korte udgave er at iPhone 8 får nyt design, større skærm til kant med integreret hjem-knap, trådløs opladning samt bedre kamera. Den bliver helt vandtæt og får måske ny teknologi til ansigtsgenkendelse. Lanceres til efteråret.

Du finder en længere og mere uddybende gennemgang af iPhone 8 herunder.

Artiklen opdateres løbende i takt med at der kommer nye informationer. Seneste opdatering er 26. juni 2017. Jeg har blandet andet opdateret med nye informationer om skærmen, hjem-knappen og en mulig 3D-sensor.

Navn

Nu skriver jeg konsekvent "iPhone 8" i denne artikel om den kommende iPhone. Navnet ligger dog på ingen måde fast. Og hvis det gjorde ville det være mere logisk at kalde den iPhone 7s, da Apple jo har det med at lancere s-modeller hver andet år. Da sidste års iPhone hedder iPhone 7 er iPhone 7s er logisk valg.

Flere ting peget dog på at Apple i år gør noget andet og springer s-modellen over - eller i hvert fald lancerer en iPhone ud over den normale cyklus. Det er altså meget muligt at der kommer den sædvanlige iPhone 7s, men at der derudover komme en ekstra premium iPhone. "iPhone 8" er et bud, men der er også rygter om at den vil hedde "iPhone X". Seneste nye rygte lyder på at den vil hede "iPhone Edition".

Indtil videre kalder jeg den iPhone 8.

Design

Designet af iPhone 8 er en af de ting folk går aller mest op i. I virkeligheden kunne Apple slippe afsted med meget begrænsede tekniske opgraderinger, hvis bare de ændrede designet. Det tror jeg helt sikkert også, at de vil. Altså ændre designet - men ikke for at gå på kompromis med det tekniske.

Her er et eksempel på et mockup baseret på de seneste lækkede informationer om størrelsen:

Størrelsen skulle blive meget tæt på den nuværende iPhone 7. Omkring 1 mm bredere og 1 mm kortere. Tykkelsen er ukendt, men den bliver nok lidt tykkere end de nuværende iPhones.

Alle oplysninger tyder på at iPhone 8 vil få en bagside af glas - eller måske et keramisk materiale. Det sidste er dog ret dyrt, så det vil i givet fald nok være begrænset til en enkelt premium model. Det vil blive lidt en sandwichkonstruktion ala iPhone 4s, hvor to glasplader er adskilt af en metalramme. Seneste oplysninger er at denne ramme bliver i rustfrit stål.

Da tidens tendens er afrundethed, skal vi dog nok forventes, at iPhone 8 vil få bløde afrundede former (hvis ikke Apple da netop gør op med dette) og ikke de skarpe kanter som iPhone 4s havde. Den vil også være tyndere. Rammen omkring skærmen vil formodentlig også blive mindre end på iPhone 4s. Der nævnes 4 mm afrundet kant hele vejen rundt. Nogle beskriver konstruktionen som den Apple bruger i Apple Watch. Ved at kigge på Apples ur får man altså et godt indtryk af, hvordan skærmens og kantens form bliver, og overgangen mellem dem.

Gennem årene har iPhonen kunnet fås i flere forskellige farver, og Apple har det med at lancere en ny "eksklusiv" farve hvert år. Med iPhone 7 var det den blanke jetblack, og man kunne meget vel forestille sig at iPhone 8 vil kunne fås i en kridhvid udgave. Det eneste der indtil videre er blevet lækket er en sort bagside, så alt andet er spekulation.

Måske vil 2017 også være året, hvor Apple gør op med de klassiske metalliske farver. Hvis iPhonen som ventet får glasbagside er der næsten ikke andre muligheder. Metalliske farver kræver jo en form for metal. Om Apple vil holde sig til sort og hvid eller lancere en helt ny palet er dog lidt usikkert. Jeg håber på det sidste, men tør ikke spå om hvad det konkret bliver. Apple har dog lært at valgmuligheder hvad angår farver er godt, så valgmuligheder kommer der helt sikkert.

Om der kommer valgmuligheder hvad angår størrelsen er lidt mere usikkert. Der kommer selvfølgelig de to sædvanlige størrelser i iPhone 7s-modellen, men iPhone 8 kommer formodentlig kun i én størrelse. Om der derudover kommer en opdatering af den lille fikse iPhone SE, er mere usikkert. Den kommer i hvert fald ikke som premium-model.

De koncept-billeder jeg bruger i dene artikel er lavet af Benjamin Geskin.

Skærm

Den nuværende iPhone 7 har formodentlig verdens bedste LCD-skærm, og umiddelbart vil det være et godt bud, at iPhone 8 får en lignende skærm. Der har dog været mange rygter om at i år vil være året hvor Apple endeligt skifter til skærme af OLED-typen. Det har der på den anden side været hvert eneste år de sidste 3-4 år, men i år tror jeg at den er god nok. Rygterne om Apple-investeringer i OLED-teknologi og konkrete meldinger om at der allerede er afgivet ordre på 100 millioner OLED-skærme, bør være "bevis" nok.

OLED har flere fordele sammenlignet med LCD. Vigtigst er et lavere strømforbrug og bedre sort-visning. Du kan læse mere om det her: LCD vs. OLED: Hvad er forskellen og hvad er bedst?

Skærmen vil med al sandsynlighed gå længere ud til kanten, og måske vil kanten rundt om skærmen endda forsvinde helt - i hvert fald i siderne. Der er stadig lidt blandende meldinger om hvorvidt den også vil gå helt ud til kanten i toppen og bunden, hvor Apple skal tage hensyn til hjem-knap samt højtaler og sensorer.

Det er absolut muligt at Apple lancerer en iPhone 8 med både OLED og LCD. Det kunne eksempelvis være at den store iPHone 8 Plus får OLEd og den mindre iPhone 8 får LCD. Opløsningen pilles der nok ikke ved.

Med al sandsynlighed bliver skærmen, uanset om det så er OLED eller LCD, af True Tone-typen, der tilpasser farverne efter omgivelserne: Alle kommende iPhones får True Tone-skærme

Ifølge rygterne vil ikke hele skærmen være en regulær skærm. Den nederste del vil være reserveret til en række virtuelle knapper ala den nye MacBooks Touch Bar. Derfor er der også lidt uenighed omkring størrelsen alt efter om denne del regnes med elle ej. De fleste regner med at den bliver lidt over 5 tommer. Der vil formodentlig også være en udskæring øverst til højttaleren, kameraet og diverse sensorer.

Hjem-knap

iPhones hjem-knap er ikonisk. Den har været det siden den første iPhone blev lanceret for 10 år siden og var selve symbolet på den moderne smartphone uden almindelige knapper. I dag vil nogen med god ret måske kalde den gammeldags.

Der har været mange rygter om at hjem-knappen forsvinder i iPhone 8. Rationalet er sådan set godt nok. Funktionaliteten kan fint integreres direkte i skærmen og pladsen bruges til noget andet. Desuden kan iPhonen blive mere vandtæt og der er samtidig en ting mindre, der kan gå i stykker. Hjem-knappen er med andre ord blevet unødvendig. I dag går kunderne efter så stor en skærm som muligt i så lille en enhed som muligt. Her er hjem-knappen i vejen. Ved at fjerne den får Apple nogle nye muligheder.

Personligt mener jeg, at man man skal passe på med at undervurdere hjem-knappens betydning. Det er om noget den, der gør iPhonen let genkendelig, og den der binder alle iPhones sammen over tid. Det tror jeg Apple vægter meget højt. Apple fjerner ikke hjem-knappen bare for at gøre det, men omvendt rykker udviklingen sig uanet om det passer med Apples designfilosofi eller ej.

Jeg tror at Apple vil indbygge hjem-knappen i elve skærmen, så funktionaliteten bevares, men at indtrykket en en fysisk knap forsvinder.

Kamera

Kameraet er en af iPhones vigtigste komponenter. Folk tager billeder konstant og et godt kamera er noget folk efterspørger. Der er ingen tvivl om, at Apple vil skubbe grænsen igen med iPhone 8. Flere pixels, bedre billedsensor og større linse.

Noget revolutionerende skal vi ikke forvente, bare en god gammeldags specifikationsopdatering, der gør at væres billeder bliver endnu bedre.

Formodentligt til to-kamera-teknologien fra den store iPhone også komme i den lille iPhone i år. Ifølge de seneste rygter, vil Apple vende kameraet så det sidder vertikalt, det vil sige så de to linser sidder over hinanden i stedet for ved siden af hinanden når man holder iPhonen normalt. Det betyder omvendt at de vil sidde side om side når man holer iPhonen på langs.

Lagerplads

Baseret på Apples nuværende muligheder og den generelle trend i markedet, forventer jeg at den kommende iPhone vil komme med de same tre valgmuligheder for lagerplads som iPhone 7: 32GB, 128GB og 256GB. 32GB er rigeligt for de fleste og 256GB rigeligt for de med stort behov. Der er intet der tyder på, at Apple vill ændre på det. Og dog, en enkelt analytiker nævner 64GB som basis, hvorfor det muligvis bliver 64GB, 128GB og 256GB.

Trådløs opladning

Jeg tror at trådløs opladning vil være årets store opgraderingsårsag. Den funktion, som Apple vil lægge mest fokus på. Noget i stil med "wireless charging done right". Der vil formodentligt være tale om en afart af den induktive opladning som andre mobiltelefoner bruger. Men fintunet af Apple til at være lidt bedre. Formodentligt vil vi se et samspil mellem alle Apples enheder på tværs af kategori: Macs, iPads, iPhones. Udstyr der vil kunne oplade hinanden og med samme oplader.

Det betyder ikke nødvendigvis at iPhonens opladerport endegyldigt forsvinder. Der er dog delte meninger om, hvorvidt Apple vil holde fast i Lightning eller skifte til USB-C. Jeg mener at USB-C er det rigtige valg, da det er samme type som på Apples MAcBooks. Wall Street Journal, mener at det også vil ske. Jeg er dog langt fra sikker på at Apple er enige. Jeg tror de holder fast i Lighting.

Den mere revolutionerende trådløse opladningsteknologi baseret på radiobølger, hvor man kan oplade iPhonen flere meter fra senderen, får vi ikke at se. Ikke i iPhone 8, og måske slet ikke. Teknologien virker umoden og på kanten af hvad der kan lade sig gøre inden for fysikkens love. I hvert fald skal der tænkes en del ud af boksen for at få det til at fungere i praksis. Der er vi slet ikke endnu. Da Apple også lige har meldt sig ind i gruppen bag Qi-standen, må det forventes at det bliver traditionel teknologi vi får at se.

Jeg regner derfor med en regulær "gammeldags" trådløs opladning med lidt ekstra Apple-krydderi. Værdien skal primært ligge i samspillet enhederne i mellem.

Vandtæthed

Den nuværende iPhone 7 er certificeret efter IP67-standarden. Det betyder at den kan tåle kortvarig neddykning i vand op til 100 cm’s dybde i indtil 30 minutter, men at den ikke er lavet til brug under vand. Den kan tåle regn og at blive tabt i en vandpyt, men det er også det.

Den kommende iPhone 8 vil med al sandsynlighed blive endnu mere vandtæt og få en IP68-certificering. IP68 betyder at et produkt er beregnet til brug under konstant nedsænkelse i vand i længere tid og på dybder over 1 meter.

En mere vandtæt iPhone er formodentligt betinget af at ladeporten forsvinder.

Andet

Rygterne peger på at forbedret motherboard-design giver plads til en større batteri. Om det resulterer i bedre batteritid er dog tvivlsom, da en del skal gå til den større skærms gede batteriforbrug.

Der er også rygter om at iPhone 8 vil få inkluderet Apples trådløse AirPoids-hovedtelefoner som standard.

Ny teknologi

Der er mange rygter om ale den ny teknologi Apple kan putte i iPhonen. Mest af alt er det ønsketænkning

En af de ting der skulle være bekræftet er en 3D-sensor. Hvad den skal bruges til er derimod lidt uklart. Måske er det til en form for autentifikation af brugeren eller også er det en funktion til fotografering.

Ellers er en af de mest konkrete ting er iris-scanning som et komplement til Touch ID. Det ville passe fint med et iPhone uden hjem-knap, men kommer ikke til at ske. Teknologien er ikke modnet nok til at kunne presses ned i en iPhone, og vil formodentligt heller ikke være den helt store salgsparameter for kunderne. I stedet vil Apple nok satse på ansigtsgenkende. En scanning af nethinden er en anden mulighed. Det er en moden teknologi, som eksempelvis Samsung bruger, til gengæld er den meget upræcis og mest af alt en gimmick lige nu.

Jeg forventer ikke at Apple vil inkludere noget banebrydende ny teknologi i iPhone 8. Et eller andet pift skal der nok være, men ikke noget, vi ikke har set før.

Pris

Prisen på iPhone 8 er selvfølgelig en afgørende faktor for folks lyst til at købe den. Uanset hvor meget vi håber at den falder, viser al erfaring at den kun går én vej, og det er op. Vi kam maksimalt håbe på at den holder sig i ro. Om den gør er dog ikke til at sige da det blandt andet afhænger af dollarkursen.

I seneste kvartal solgte Apple flere iPhones end nogensinde og blev verdens største producent af smartphones. Det er ikke den slags succes der får en virksomhed til at sænke priserne. Tværtimod. Lave priser er et tegn på dårlig kvalitet eller dårligt salg. Ingen af delene passer på Apple, så derfor skal vi regne med at lægge en del tusinde kroner for at få fingre i iPhone 8.

De seneste rygter snakker om en pris på over $1.000, hvilket er i det samme lag som iPhone 7 256GB koster i dag. Det vil i givet fald nok også være for den største model med 256GB, mens den mindste model kommer til at koste $800-900.

Lancering

Alt peger på at Apple vil gøre som de sidste år, og lancere den nye iPhone i starten af september. Alt andet ville være en kæmpe overraskelse. Der er også sikkert at regne med, at der herefter går et par uger før den kan købes og at Danmark igen vil være blandt de første lande den kan købes.

De seneste rygter peger på at topmodellen - den jeg kalder iPhone 8 - måske først kommer noget senere end de to mere regulære modeller.

Er der noget jeg har glemt? Læg en kommentar.