Inspireret af trådene om Navigon, hvor der er en del spørgmål angående iPhonens GPS, har jeg vagt at skrive en artikel fremfor at svare i tråden. På den måde kan flere få gavn af det.

Det er en udbredt misforståelse at iPhonens GPS kun virker hvis man har en dataforbindelse. Årsagen til misforståelsen er, at iPhonens GPS er en såkaldt “assisted GPS”. Det vil sige en GPS hvor positionen fastlægges med hjælp fra datanetværket, hvilket går meget hurtigt. Det er lidt teknisk, men ideen er, at telefonen via netværket får en ide om hvor den nogenlunde befinder sig. GPSen skal derfor blot fastslå den præcise position inden for det indsnævrede område. Som sagt går det meget, meget hurtigt i forhold til hvordan en “rigtig” GPS uden netværksforbindelse virker. Den starter nemlig i princippet på bar bund hver gang.

GPSen virker dog også uden assistance (og altså uden datanetværk), her skal den blot bruge de par minutter som en alm. GPS skal bruge for at fastslå positionen første gang. Problemer er her, at iPhonen jo er en telefon og derfor er indstillet til at der altid er assisted GPS. Mange programmer giver derfor “time out” hvis der ikke er en position inden for for eksempel 15 sekunder. Dette er ikke er nok for en almindelig GPS, der skal bruge et par minutter (eventuelt mere). Det kan hjælpe, at finde et program i App Store, der ikke giver “time out” og bruge det. Når positionen først er fundet, ved telefonen hvor den er og giver derfor ikke time out i de andre programmer mere. Et program der burde kunne klare opgaven er G-Spot (App Store-link) til 6 kr.

Assisted GPS bruger omkring 5 KB data hver gang den skal fastslå positionen. Det vil i praksis sige hver gang man starter et program med GPS. Det er jo ikke alverden, men hvis man er i udlandet skal man alligevel være opmærksom. Nogle operatører har nemlig en minimumsafregning på for eksempel 100 KB per gang. det vil sige, at selvom man kun bruger 5 KB bliver man afregnet for 100 KB. Til en typisk pris på 50 kr/MB koster det altså 5 kr hver gang den assisterede GPS går i gang. Afregnes der i KB uden minimum koster det derimod kun 25 øre per gang. Det er derfor vigtigt lige at sætte sig ind i, hvordan ens teleselskab afregner data i udlandet.

Det er vigtigt at pointere, at dette kun gælder GPSen. Bruger man Google Maps skal der også bruges data på at hente kortene ned. Se eventuelt et tip til hvordan det kan undgås (Google Map og GPS uden netadgang).