Time Machine er Apples geniale funktion til sikkerhedskopiering. Når funktionen er slået til, bliver der hver time taget et snapshot af ens computer. Et snapshot er et fastfrosset øjebliksbillede af ens filsystem, der gør det muligt til en hver tid kan gendanne sine filer som de så ud på det pågældende tidspunkt. Disse snapshots bliver gemt på en ekstern disk, og via Time Machine kan man altså genskabe sine filer til et hvilket som helst tidspunkt.

Time Machine gemmer sikkerhedskopier for hver time inden for de sidste 24 timer, daglige sikkerhedskopier for den sidste måned og ugentlige sikkerhedskopier, indtil disken med sikkerhedskopier er fyldt op. Herefter slettes de ældste snapshots i takt med at der er behov for plads til nye.

Lokale snapshots

Time Machine virker kun over lokalnetværket, og altså ikke via internettet, hvilket betyder noget for MacBooks, der ikke altid er på det lokale net. For at råde bod på dette, har macOS en funktion kaldet "lokale snapshots". Denne funktion opretter kopier af de arkiver, som man opretter, ændrer eller sletter på MacBook'ens egen indbyggede harddisk i stedet for en ekstern disk.

Lokale snapshots er et supplement til de almindelige sikkerhedskopier i Time Machine, men ligger altså lokalt, og virker derfor også, hvis man er kommet til at slette en fil, når man er på farten. Alt sammen meget smart og anvendeligt. Man skal kun én kan prøve at stå i en situation med en mistet fil, før man påskønner en automatisk sikkerhedskopi.

Har man en MacBook bliver funktionen med lokale snapshots automatisk aktiveret, når man slår Time Machine til. Lokale snapshots oprettes i baggrunden hver time på samme måde som almindelige sikkerhedskopier i Time Machine.

Sikkerhedskopierne låner plads, man ikke selv bruger

På samme måde som de regulære Time Machine snapshots, bliver lokale snapshots komprimeret regelmæssigt i daglige eller ugentlige snapshots for at minimere pladsforbruget på disken. Hvis pladsen på disken er ved at være opbrugt, holder Time Machine op med at oprette nye snapshots, og nogle af eller alle de eksisterende snapshots fjernes for at gøre plads til programmerne. Hvis der bliver plads på disken igen, begynder Time Machine at oprette lokale snapshots igen.

Det betyder, at der er den samme mængde ledig plads på disken, som der ville være, hvis Time Machine ikke var aktiveret. Time Machine låner bare den ledige plads til sikkerhedskopier, hvis ikke man selv bruger den. Får man brug for pladsen, slettes de ældste sikkerhedskopier og pladsen frigives. Helt automatisk. Kigger man i Finder, vil den plads, der bruges på snapshots, således ikke være regnet med i pladsforbruget. Man vil altid få oplyst, hvor meget plads man som bruger har til rådighed - uagtet at noget af den altså bruges midlertidigt af Time Machine til lokale snapshots.

Vil man alligevel have et overblik over, hvor meget plads sikkerhedskopien bruger, kan man åbne "Om denne Mac" fra æblemenuen, og vælge "Lagringsplads".

Intet at bekymre sig om - kører i baggrunden

I princippet kan man godt slette sikkerhedskopien manuelt samt slå funktionaliteten helt fra. Der er dog ikke rigtigt noget formål med at gøre det, da det på ingen måde har negativ indflydelse på ens computer. Det eneste sted, der spiller en rolle er, at nogle programmer ikke kan finde ud af at opgive den korrekte mængde ledige plads, fordi de regner sikkerhedskopien med som brugt plads, selvom det altså ikke er tilfældet. Det er faktisk helt identisk med RAM-forbruget, hvor OS X på tilsvarende vis låner ledige RAM til andre formål, indtil man selv har brug for den.

Hvis du alligevel gerne vil slå funktionen fra - hvad jeg altså ikke vil anbefale - kan du gøre det via kommandoer i Terminalen:

For at deaktivere lokale backups via terminal: sudo tmutil disablelocal

For at aktivere lokale backups igen: sudo tmutil enablelocal

Den vigtige pointe er, at det i virkeligheden slet ikke er noget, man skal bekymre sig om. Det hele passer sig selv i baggrunden. Selv hvis ens lokale sikkerhedskopi fylder 50GB, kan man tage det helt roligt. Pladsen er fuldt tilgængelig for ens rigtige ting, men er bare midlertidigt lånt ud til andre formål. Ens egne formål har altid forret, og mangler man pladsen, slettes sikkerhedskopierne om nødvendigt. Se det er ganske smart, at systemet bruger en resource, der ellers bare lå ubrugt hen, til en funktion, der måske kan redde ens bagdel en dag.