AirPlay 2 er Apples nye streamning-teknologi der understøtter multirumslyd på Apple TV og højttalere fra forskellige producenter. Apple fremviste AirPlay 2 på WWDC-konferencen i juni 2017, men lanceringen af teknologien er blevet forsinket. Nu lader den endelig til at være klar.

Men hvordan virker AirPlay 2, og hvad kan man bruge det til? Jeg har samlet svar på de spørgsmål dr trænger sig på, når det drejer sig om AirPlay 2.

Savner du svar på et spørgsmål til AirPlay 2 så læg en kommentar og jeg skal se hvad jeg kan gøre.

Hvad er AirPlay?

AirPlay er Apples proprietære protokol til trådløs streaming af lyd, billeder og video fra en iPhone eller iPad til Apple TV eller kompatible højttalere. AirPlay fungerer i princippet på samme måde som Bluetooth, men altså med mulighed for også at overføre video og billeder. I modsætning til Blutooth, som jo anvender sin egen trådløse teknologi, fungerer AirPlay via Wi-Fi.

Det med kompatibiliteten er vigtig. AirPlay er nemlig et format udviklet og ejet af Apple og for at et produkt skal kunne bruges med AirPlay, skal producenten købe en licens hos Apple og indbygge det i produktet.

AirPlay blev lanceret med iOS 4 i november 2010.

Hvad er nyt i AirPlay 2?

AirPlay 2 er en ny og mere avanceret udgave af den oprindelige AirPlay-protokol. Den største nyskabelse er at man nu kan streame til to eller flere enheder på en gang. Tidligere kunne man kun streame til en enhed af gangen. AirPlay 2 giver altså mulighed for multirumslyd.

Når du vil afspille musik fra din iPhone vil du kunne vælge hvilke af dine AirPlay-højttalere du vil streame til og individuelt kunne styre volumen for hver enkelt højttaler. Hvad Apple ikke har gjort klart er om du også ville kunne streame forskellige musiknumre til forskellige højttalere på samme tid. En funktion der for eksempel kendes fra Sonos' eller Heos' multirumssystemer. Umiddelbart virker det ikke sandsynligt, at AirPlay 2 understøtter dette.

En anden ny ting i AirPlay 2 er at flere brugere kan føje sange til en enkelt spilleliste. Selve streamingen foregår stadig kun fra en iPhone, men andre iPhones kan anmode om af få afspillet musik via denne.

Sidst men ikke mindst er der kommet forbedret buffering for at minimere udfald og stop når man afspiller musik.

Hvad kan AirPlay som de andre ikke kan?

Den langt største fordel med AirPlay 2 er at man ikke er låst til en bestemt højttalerproducent, som typisk er tilfældet når det gælder multirumslyd. Bruger man Sonos kan man kun benytte Sonos' egne højttalere og det samme er tilfældet med Heos. Der findes åbne teknologier, men de er ikke ret udbredt.

Med AirPlay 2 kan du mikse højttalere på kryds og tværs. Du kan eksempelvis streame lyd fra din iPhone til din Polk-soundbar i stuen og din Libratone-højttaler på skrivebordet på samme tid. Køber du senere en BeoPlay-højttaler bliver den bare tilføjet systemet. Det er rigtigt smart og et sted Apple virkelig vil have en fordel sammenlignet med specielt Sonos ellers sidder ret tungt på markedet for multirum. Sonos har så andre fordele, men kombinationen af højttalere fra andre producent er ikke en af dem.

Hvilke Apple-enheder understøtter AirPlay 2?

AirPlay 2 vil blive en del af iOS 11 og vil derfor kunne bruges på alle enheder der understøtter iOS 11. Det vil sige iPhone 5s og nyere samt alle nyere iPads. Alle Macs der kan køre macOS High Sierra vil også kunne bruge AirPlay 2.

Hvad angår Apple TV, så vil Apple Tv 4. generation samt Apple tv 4K være understøttet.

Hvilke højttalere understøtter AirPlay 2?

Apples egen HomePod-højttaler vil naturligvis understøtte AirPlay 2 og det samme vil Apple-ejede Beats' højttalere. Derudover har en lang række producenter af højttalere meddelt at de vil understøtte AirPlay 2. Det gælder eksempelvis danske B&O og Libratone såvel som amerikanske Sonos. Af andre producenter kan nævnes Polk, Bose, Bowers & Wilkins, Denon, Dynaudio, Marantz, Bluesound med flere. Der er med andre ord bred opbakning fra industrien.

Kan nuværende AirPlay-højttalere opgraderes til AirPlay 2?

I princippet kan de godt. Om de kan i praksis afhænger af om producenten tilbyder firmwareopdateringer til enheden. Det er ikke alle enheder der overhovedet har mulighed for at få opdateringer. AirPlay-teknologien i sig selv forhindrer det ikke, så det afhænger helt af producenten. Libratone har eksempelvis meddelt at der vil komme en softwareopdatering til de eksisterende produkter, så de kommer til at undersætte AirPlay 2. Andre producenter vil givetvis ikke tilbyde dette.

Da Apple TV vil få AirPlay 2-understøttelse vil det formodentlig også blive sådan at enhed højttaler som er koblet til Apple TV bliver en AirPlay 2-enhed. Dette er dog ikke bekræftet endeligt.

Hvad er alternativet til AirPlay 2?

Det oplage alternativ er Bluetooth. Bluetooth er vidt udbredt og understøttes at praktisk taget alle trådløs højttalere og hovedtelefoner. Den store ulempe ved Bluetooth er manglen på multirumsfunktionalitet. Er multirum vigtigt er Sonos eller Heos de oplagte alternativer. Da i hvert fald Sonos kommer til at understøtte AirPlay 2, vil du under ingen omstændigheder gå galt i byen ved at satse på Sonos.

Et andet oplagt alternativ er Googles Chromecast-teknologi, der dog virker på en lidt anden måde, og måske klinger lidt hult i Apple-kredse. Ret skal dog være ret: Teknologien fungerer glimrende og er til at betale.

Hvornår kan jeg få AirPlay 2?

AirPlay 2 kommer med iOS 11.3, der er i beta lige nu og som Apple oplyser bliver frigivet endeligt i løbet af foråret. I første omgang virker AirPlay 2 kun med Apple TV, men mon ikke det bliver udrullet til højttalere fra tredjepart lige så snart Apple frigivet iOS 11.3 officielt?