Med Apples beslutning om at droppe Aperture rettet mod pro-brugerne, er der nu reelt kun to valg, når det handler om at håndtere og organisere sine digitale billeder på Mac. Apples nye Photos som jeg anmeldte for et par uger siden, og Adobes Lightroom der pudsigt nok også lige er kommet i en ny opdateret udgave. Det er aidstnævnte jeg kigger nærmere på i dag.

Lige som Aperture var det, er Lightroom målrettet det professionelle segment samt ivrige amatørfotografer. Der findes to udgaver af Lightroom til Mac: Lightroom 6 og Lightroom CC. Basalt set er der dog tale om det samme program. Lightroom 6 er standalone og koster $149 en gang for alle, mens Lightroom CC, der står for Creative Cloud, er koblet til Adobes sky og koster $9,99 per måned i abonnement. Med sidstenævnte får man også adgang til Adobes Photoshop uden merpris.

Blandt nyhederne i forhold til version 5, er at der i Lightroom 6 til Mac er kommet en ny ansigtsgenkendelsesfunktion, automatisk HDR- og panorama-funktion samt nye muligheder for lysbilledshows.

Importen af fotos til Lightroom er et mareridt

Det første man skal gøre, når man går i gang med at tage Lightroom til Mac i brug, er selvfølgelig at importere sin billeder. Allerede her støder jeg på de første knaster. Lightroom kan nemlig ikke umiddelbart importere hverken iPhoto- eller Aperture-fotobiblioteker. Funktionen er i hvert fald gemt godt væk. Importværktøjet tillader kun import af enkeltbilleder eller mapper. Start derfor med at gå væk fra import-skærmen og vælg File > Plug-in Extras og dernæst importer fra Aperture-bibliotek. Så langt så godt, og så alligevel ikke, for importprocessen er et regulært mareridt.

En masse tråde i Lightrooms support-forum bekræfter, at det ikke blot er undertegnede, der har problemer eller at det er en enlig svale. Lightroom har det ganske enkelt ikke godt med at skulle importere Aperture-biblioteker. Og når det endelig kommer i gang vil det bogstaveligt talt tage timer, hvis ikke dage. Til gengæld skal det selvfølgelig kun gøres én gang, og herefter ser det også ud til at fungere fint. Også med kæmpe store biblioteker på eksterne diske. Bemærk dog at ændringer i RAW-fotos i Aperture ikke overføres til Lightroom, med mindre man manuelt gemmer ændringerne til hvert billede.

Håndteringen af store mængder digitale fotos er ikke for børn. Der er derfor at denne kategori ikke ligefrem er overdynget med muligheder. Det kræver nogle store spillere, med styr på tingene. Sådan en er Adobe, og det er derfor skuffende, at der skal så meget manuel fintuning til, før man kan få sin billeder importeret. Her er virkelig rum til forbedring.

Lightroom til Mac byder på avancerede muligheder

Når først man har fået billederne importeret, vil man opdage at Lightroom ikke er så meget anderledes end hvad man kender fra Aperture. På den måde er det hele ret standard. Blot er tingene selvfølgelig placeret nogle lidt andre steder. Det er i virkeligheden det største problem, og kræver lidt tilvænning. Lightrooms grænseflade er mere i tråd med den gennerelle stil i Yosemite, og vi er heldigvis sluppet af med de gammeldags korkopslagstavler, polaroid-look og lignende fra Apples programmer. Oversigten i Lightroom kan heldigvis indstilles så man kan få vist forskellige oplysninger efter eget valg.

Skal man justere sine billeder, foregår det i Develop, der er Lightrooms pendant til Apertures Adjustments-menu. Det er her man kan redigere sine billeder via de mange værktøjer. Der er ingen grund til at gå i detaljer, da tingene fungerer som forventet og er intuitive at bruge. Dog er Lightrooms værktøjer betydeligt mere kraftfulde og der bydes på mange flere muligheder end man kender fra Aperture. Det er virkelig en fornøjelse, at få så meget kontrol og så mange muligheder. Det er sikkert Adobes erfaringer fra Photoshop, der her spiller ind. Lightroom er i den henseende et virkelig professionelt stykke værktøj med mange muligheder for justeringer, som det vil gå alt for vidt at komme yderligere ind på her. Alt du skal vide er, at Lightroom på justeringsværktøjerne er Aperture overlegent.

Men det halter lidt med brugervenligheden

Hvor Lightroom er rig på muligheder, halter det lidt mere med brugervenligheden. Mange funktioner er gemt væk underlige steder, som kan være svære at finde - i hvert fald indtil man har lært, hvor man skal lede. Der er dog ingen tvivl om, at brugergrænsefladen desværre generelt ikke lever op til funktionaliteten. Det handler ikke bare om nemt programmet er at bruge, men også om at der er kælet mindre for detaljerne. Lysbilledshows er eksempelvis ikke nær som flotte som de muligheder Apple har at byde på. Det samme gælder for oprettelse af trykte bøger. Her savner jeg den nemme tilgang fra Apples programmer, der gør det hurtigt og nemt at lavet et superflot resultat, Til gengæld står Lightroom stærkt er på muligheden for at uploade billeder til tjenester som Facebook, Flickr etc. Her er nogle virkelig godt værktøjer.

Samlet set, er der tale om en ganske fornuftigt fotoprogram med masser af muligheder, men også muligheder det er mere krævende hvis man vil have et flot resultat end vi kender det fra Apples programmer. Aperture og Lightroom kan i det store hele det samme. Det ene har nogle funktioner, som det andet ikke har og omvendt. Man glæder sig over nye muligheder, og savner nogle andre ting. Vi er dog absolut i småtingsafdelingen. Det svarer til at sammenligne en Volvo og en Audi. Uden at der skal gå bilkrig i den, er det to sider af samme sag. I begge tilfælde får man en bil, der levrer varen - men på hver sin måde.

Aperture og Lightroom har været konkurrenter i mange år, og det at ingen af dem er løbet med sejren viser, at de hver især er gode programmer uden en indlysende vinder. Sådan er det ikke længere. Nu giver svaret sig selv, når man skal have et program, der er mere avanceret end Photos. Aperture er ude af kampen, og Lightroom er faktisk det eneste alternativ, hvis du vil have de samme pro-muligheder som Aperture har budt på. Ellers er alternativet at nedgradere til Photos. Det er bestemt også en mulighed, med som garvet Aperture-bruger vil Lightroom være et bedre bud. Og et fornuftigt bud, der leverer varen.

Når jeg skriver, at der ikke er nogle alternativer til Lightroom er det ikke helt rigtigt. Der findes alternativer som eksempelvis Capture One Pro 8 og andre, men de er slet ikke så populære som Aperture og Lightroom har været.

Lightroom 6 eller Lightroom CC?

Lightroom kommer i to udgaver. Som sagt er der dog basalt set tale om det samme ene program. Forskellen ligger i, at det ene er bundet op til skyen og kræver abonnement. Personligt får jeg altid nervøse trækningen, når jeg hører om software i abonnement - i hvert fald til de priser Apple plejer at tage. Abonnement er måske nok billigt at komme i gang med, men over årene kan det meget nemt blive en meget dyr forretning.

Ønsker du en moderne løsning med adgang til Adobes Creative Cloud, er det dog Lightroom CC, du skal gå efter. For $10 om måneden får du adgang til både Lightroom CC og Photoshop CC. En ikke urimelig pris, der modsat Apples skyhøje priser på iCloud, faktisk er til at komme i nærheden af.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.